Soome opositsioonijuhid: valitsus peab loobuma programmist, sest peale koroonat pole riik enam endine

Soome opositsioonierakondade esindajad soovivad, et valitsus loobuks oma vanast programmist ja kirjutaks uue, sest praeguse tervise- ja majanduskriisi käigus on kõik muutunud.

Koonderakkonna Kokoomus juht Petter Orpo märkis, et olukord on sootuks erinev võrreldes aasta taguse ajaga, mil praegune valitsusprogramm kokku lepiti. Soome majanduslik olukord pole enam see ja ka muu maailma on muutunud, vahendab Yle.

Põlissoomlaste juht Jussi Halla-aho märgib, et valitsusprogramm tuleks täielikult uuesti kirjutada. Halla-aho sõnul on selge, et valitsuse tööhõive- ja kliimapoliitika eesmärke pole praeguses olukorras võimalik täide viia.

Kristlikud demokraadid ootavad samuti, et valitsus loobub vanast programmist ning loobuvad juba järgmisel nädalal kasututeks muutunud ideedest. Kristlike demokraatide juht Sari Essayah ütles, et programm oli ilma koroonatagi raskelt täidetav, nüüd on see täiesti võimatu.

Opositsiooni arvates peaks valitsusprogrammist välja viskama kõik, mis pole vajalik. Näiteks arenguabikulud tuleks külmutada ja pagulaste kvoodist tuleks loobuda, märkis Halla-aho. Tema sõnul peaks Soome loobuma ka maailma kõige ambitsioonikamast kliimapoliitikast, kuna see kahjustab Soome ettevõtteid.

Koonderakond ja kristlikud demokraadid aga soovivad, et Soome loobuks kohustusliku keskhariduse sisseseadmisest, kuna see on kulukas ja paneb omavalitsustele täiendava koorma. Eesmärk peaks olema, et soome lapsed üldse koolis käia saaksid. Samuti soovitakse, et väiksemate pensionide tõstmine külmutataks. Kõik peaks olema nüüd suunatud kriisi leevendamisele ja koroona tõrjumisele, märkis Kokoomuse esimees Petter Orpo.

Soome riigivõlg kasvab koroonakriisi ajal, arvatavalt 15-20 miljardi euro võrra. Muud varianti pole, et ära hoida ettevõtete massilist pankrotistumist. Nii on võimalik päästa Soomes töökohad. Samas raha raisata ei saa, sest võlg tuleb hiljem tagasi maksta.

Oppositiojohtajat: Hallituksen on hylättävä ohjelmansa, koronan jälkeen Suomi on toinen

Oppositio kaipaa hallituksen kehysriiheltä myös suunnitelmaa siitä, miten Suomi saadaan jaloilleen koronaepidemian jälkeen. Koronavirus on ajanut Suomen ja koko maailman ennen näkemättömään terveys- ja talouskriisiin. Oppositiopuolueet ovat poikkeuksellisesti pääosin tukeneet hallituksen ratkaisuja. Perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat esittäneet myös lisävaatimuksia: parempaa tilanteiden johtamista, selkeämpi linja virustestien ja suojavarusteiden käytössä, enemmän tukia yrityksille ja kunnille.

Kommentaarid
(Külastatud 1,302 korda, 1 külastust täna)