Soome maksuamet selgitas, kes maksab maksud, kui alkoholi Eestist tellida

Soomes on olnud juba aastaid suur vaidlusteema, kas ja kuidas maksustatakse Eestist ja mujalt välismaalt tellitud alkoholi.

Veebruaris oli Soomes juhtum, kus Eestist alkoholi Soome müünud mees pääses kohtus süüdistusest. See tähendas, et Soome kõrget alkoholiaktsiisi ei pidanud maksma ei kauba müüja ega ka Soomes olnud ostja, vahendab MTV.

Maksunduse põhimõte on see, et kui alkoholi Eestist või mujalt välismaalt tellida Soome, siis peab keegi maksma maksu. See, kes maksab maksu sõltub sellest, kas tegemist on alkoholi kaugmüügi või kaugostuga. Aktsiisiseaduse järgi maksab kaugmüügi puhul maksu müüja, kaugostu puhul aga ostja.

Kohus aga jõudis veebruaris järeldusele, et on väga raskeks selgeks teha, mis on kaugmüük ja mis on kaugost. Nüüd koostas Soome maksuamet selle kohta selgitava juhendi.

Uue maksuameti juhendi kohaselt on tegemist kaugmüügiga siis, kui müüja kasvõi näpuotsaga puutub kokku kauba transpordiga. Siis peab müüja ka maksud maksma. Kaugostuga on tegemist siis, kui ostja organiseerib transpordi täielikult ise, siis maksab tema ka maksud.

Tegemist on maksuameti juhisega, mis tähendab, et see ei reguleeri alkoholi ostu-müügi seaduslikkust. Soome sotsiaal- ja tervisevaldkonna järelvalveasutuse Valvira hinnangul on alkoholi kaugmüük täielikult seadusevastane ja lubamatu.

Maksuameti juhistest võib aga välja lugeda, et säästupilsnerit pole mingit mõtet välismaalt Soome tellida.

 

Kommentaarid
(Külastatud 1,720 korda, 1 külastust täna)