Soome iluärinaise Eesti kliinik reklaamis võltsitud sertifikaadiga näomaske

Soome iluärinaise Tiina Jylhä Eestis tegutsev ilukliinik The Look Medical Care reklaamis võltsitud kvaliteedisertifikaadiga näomaske ja Soome hoolduskindluskeskus läks selle õnge.

Soome hoolduskindluskeskuse juht Tomi Lounema tunnistas neljapäeva õhtul, et keskus tellis miljonite eurode eest maske nii Jylhä firmalt kui ka teise skandaalse Soome ärimehe Onni Sarmaste firmalt, vahendab Helsingin Sanomat.

Jylhä firmalt telliti maske ligi 5 miljoni euro eest. Pool rahast maksti ära Jylhä firma Eesti pangaarvele. Raha on arvel külmutatud, kuna pank peab tehingut kahtlaseks. Jylhä väitel peaks kaup kohale jõudma 20. aprillil.

Väljaanne Helsingin Sanomat on näinud Jylhä kliiniku poolt reklaamina välja saadetud KN95 maskide CE-sertifikaati. Sertifikaadi saaja ja tootja kohale on märgitud The Look Medical Ltd HK. Aadress on Hiinas Dongguanis.

Sertifikaat on ehtne, aga see kuulub teisele firmale, nagu tuleb välja Hiina registrist. Firma nimi on tegelikult Dongguan Arun Industrial Co., Ltd. Kui CE-sertifikaati niimoodi muuta, on tegemist võltsimisega. Need, kes sertifikaati on uurinud, on leidnud, et nimi The Look Medical Ltd HK on sinna peale kleebitud.

Jylhä andis asja kohta teada, et sertifikaat on ehtne, aga tehase nime ei taheta avalikustada, seetõttu on see Jylhä enda firma logoga kaetud. Ühe asjatundja väitel aga kasutati sellist varjamist varem, aga nüüd seda enam ei tehta ja tegemist on igal juhul võltsimisega. Ühe teise asjatundja väitel on suur vahe, kas nimi lihtsalt kinni katta, või asendada see teise ettevõtte nimega.

Võltsitud dokumendil on peal jätkuvalt kaubamärk Arun, mille järgi jõuab firmale jälile. Firma on andnud teada, et testid on tehtud firmas Shenzhen STA Testing ja et Arun alustas maskide valmistamist tänavu kevadel, varem toodeti midagi muud.

Ühe ettevõtja väitel pakkus Jylhä kaitsevahendeid müüa juba paar kuud tagasi, aga dokumendid ei tundunud ehtsad, mistõttu jäi tehing katki. Ettevõtja oli üllatunud, kui kuulis, et Jylhält oli tellinud 5 miljoni eest maske hoolduskindluskeskus.

Lisaks oli hoolduskindluskeskus sõlminud kokkuleppe 5 miljoni euro ulatuses ettevõtja Onni Sarmastega, kes toimetas kohale üle 2 miljoni kirurgimaski ja 230 000 respiraatorit. Hoolduskindluskeskuse juhi Tomi Lounema sõnul peaks Hiinast veel maske tulema. Esimene osa jõudis Hiinast kohale teisipäeval ja siis selgus, et maske ei saa haiglates kasutada. Tehingutega seoses on tekkinud suur skandaal, kuna asjasse on segatud peale Tiina Jylhä ja Onni Sarmaste veel Soome allilm.

Tavaliselt tuleks sellistes asjades korraldada riigihange. Koroonaviiruse epideemia on aga eriolukord ja hoolduskindluskeskus saab tellida asju otse ilma hanget korraldamata. See aga ei tähenda, et osta võiks ükskõik kellelt, ütles Aalto ülikooli konkurentsiõiguse professor Petri Kuoppamäki. Ametnikud ei tohi selliste tehingute puhul kaotada hoolsuse kohustust.

Sarmaste on süüdistanud Jylhät, et viimane saatis talle peale Põrguinglite grupeeringu. Põrguinglite grupeering teatas reede hommikul sotsiaalmeedias, et neil pole mingit tegemist Jylhä ja Sarmaste näomaskide skandaaliga. Helsingi politsei teatas neljapäeval, et on algatanud uurimise seoses Sarmaste koiduaknasse visatud kiviga.

Suojavarusteet | Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla – rikostausta ja ulosotto eivät pysäyttäneet viiden miljoonan euron kauppoja Huoltovarmuuskeskuksen kanssa

Huoltovarmuuskeskus on tehnyt äskettäin miljoonien eurojen kasvomaskisopimuksen yrityksen kanssa, joka on markkinoinut kasvosuojaimiaan väärennetyllä sertifikaatilla. Rahoista on maksettu puolet virolaiselle pankkitilille. Virolaismedian mukaan rahat on jäädytetty, koska pankki pitää kauppaa epäilyttävänä. Jylhä sanoo, että hänen yrityksensä toimituksen olisi määrä tulla Suomeen 20. huhtikuuta. HS on nähnyt Jylhän kauneusklinikan markkinointitarkoituksissa lähettämän CE-sertifikaatin KN95-kasvomaskista.

Kommentaarid
(Külastatud 805 korda, 1 külastust täna)