Soome arst: koroona puhul on ülekaal ohtlikum kui suitsetamine

Turu ülikooli haigla peaarst Jarmo Oksi ütles, et ülekaal on koroonaviiruse puhul ohtlikum kui suitsetamine ja see ülekaal ei pea olema suur.

Viimasel ajal on mitmed uuringud näidanud, et ülekaal on koroonaviiruse puhul üks peamisi ohutegureid. Soome terviseamet ongi juba ülekaalulised kandnud riskigruppi. Kehamassiindeks peab olema üle 40, vahendab Iltalehti.

Jarmo Oksi samas märkis, et ülekaal ei pea olema suur ning ülekaal on suurem ohutegur kui suitsetamine, mida peeti esialgu ohtlikuks. Nüüd ollakse arvamusel, et suurim ohutegur on ülekaal.

Ülekaalulised on need, kelle kehamassiindeks on üle 25. Soomes on üle 30-aastastest meestest ülekaalulisi 72 protsenti, naistest on ülekaalulisi 60 protsenti.

Soomes on elu näidanud ka seda, et lapsed põevad haigust kergemalt. Samuti on lastel diagnoositud seda haigust vähe. Uues Helsingi lastehaiglas ja Jorvi haigla lasteosakonnas võeti proovid 116 alla 16-aastaselt patsiendilt ning neist vaid kolmel tuvastati koroonaviirus. Helsingis pole olnud haiglas voodiravil ega intensiivis ühtegi koroonaviirusega last.

Maailmas kogutud andmed näitavad ka seda, et lapsed levitavad koroonaviirust palju vähem kui grippi. Piirangute leevendamist tahetakse Soomes alustada just lastest.

Tyksin ylilääkäri vakavasti sairastuneista koronapotilaista: “Ylipaino suurempi riskitekijä kuin tupakointi”

Tyksin infektiotautien vastuualueen ylilääkäri Jarmo Oksin ylipainon ei tarvitse olla edes massiivinen. Viime aikoina mediassa on ollut esillä tutkimuksia, joiden mukaan ylipaino tai ainakin liikalihavuus altistaa vakavalle koronaviruksen aiheuttamalle taudille. Asiasta on kirjoittanut muun muassa New York Times. Myös Iltalehti kirjoitti asiasta jo tässä maaliskuun lopussa julkaistussa artikkelissa.

Kommentaarid
(Külastatud 495 korda, 1 külastust täna)