Miten itsestä ja muista voi pitää huolta karanteenissa?

Koronapandemian johdosta ovat monet aiempaa enemmän ihmiskontaktista eristäytyneinä. Oli kyseessä sitten vapaaehtoinen sosiaalinen eristäytyminen tai varsinainen karanteeni, toisistaan on tärkeää pitää huolta. Kun joudutaan viettämään yhä enemmän aikaa yksin kotona tai poissa ystävien luota, täytyy vaihtoehtoisia ratkaisuja kehitellä sosiaalisen kanssakäymisen hoitamiseen. Itseäkään ei kuitenkaan pidä unohtaa, ja myös omasta terveydestä on tärkeää pitää huolta.

Nykyään tarjolla on paljon erilaisia vaihtoehtoja, ja esimerkiksi omaa stressitasoa on mahdollista helpottaa erilaisten luontaistuotteiden, vitamiinien ja rentouttavien yhdisteiden avulla. Yksi tällaisista on Suomenkin markkinoille vasta rantautunut CBD. Stressi voi aleta myös vaikka kupposella kamomillateetä.

Toisista on myös entistä helpompi pitää huolta etänä. Vaikka fyysisiä tapaamisia ei ole välttämättä mahdollista järjestää, monet etätyökalut tarjoavat työkaluja huolenpitoon. Nyt ei ole se aika, kun unohdetaan ystävyyssuhteet. On erittäin tärkeää pitää yhteyttä ystäviin, jopa enemmän kuin aiemmin. Vaikka ei voisikaan sopia tapaamisia, niin toisilta voi aina kysellä kuulumisia ja tarjota juttuseuraa. Jollekin juuri sinun soittosi voi olla päivän kohokohta.

On erittäin tärkeää pitää huolta toisista, mutta tätä ei saa tehdä unohtamalla itsensä. Itsestään huolenpito on loppujen lopuksi kaikkein tärkein tehtävä, ja vasta, kun itse voi hyvin, voi auttaa myös toisia voimaan paremmin.

Muista liikunta

Ennen kuin voi alkaa pitää huolta muista, on pidettävä huolta itsestään. Liikunnan merkitystä ei missään nimessä ole syytä unohtaa. Kun arkiliikunta jää monella vähemmälle, on entistäkin tärkeämpää harrastaa liikuntaa muilla keinoin. Liikunnan ei tarvitse olla hammas irveessä väännettyä, ellei niin halua. Kevyemmätkin liikuntasuoritukset auttavat pitämään huolta terveydestä ja omasta hyvästä olosta.

Liikunnan avulla saadaan aikaiseksi energisempi olo, jolloin läheisistä on paljon helpompi pitää huolta. Hyväntuulisena ja innostuneena jaksaa jutella myös sellaisten läheisten ja ystävien kanssa, joiden oma mieli on maassa. Liikunta voi myös auttaa saamaan paremmin unta, jolloin muodostuu helposti positiivinen noidankehä, jossa energiaa riittää entistäkin enemmän.

Liikunnan ohella voi olla hyvä tuoda mukaan myös esimerkiksi meditaatiota tai mindfullness-harjoituksia. Päiväkirjan pitäminen tai muuten vain omien ajatusten ylös kirjoittaminen voivat myöskin olla avuksi.

Tärkeää on pitää huolta myös ruokavaliosta. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on kaiken perustana, ja ilman sitä on vaikeaa säilyttää hyvän olon tunnetta. Monella meistä on enemmän aikaa kuin kenties aiemmin, joten myös ruoanlaittoon voi nyt panostaa. Ehkä ehdit nyt opetella jonkun uuden bravuuriannoksen, joka on samaan aikaan terveellinen ja taivaallisen hyvän makuinen?

Pidä yhteyttä

Fyysisiä tapaamisia tulisi välttää, mutta tämä ei todellakaan tarkoita sitä, etteikö sosiaalista kanssakäymistä tulisi olla. Nyt on aika ottaa videopuhelu- sekä viestittelysovellukset käyttöön . Näin tekevät myös he, jotka eivät niitä tavallisesti käyttäisi.

Vaikka fyysinen tapaaminen on aina eri asia kuin etänä suoritettu juttutuokio, voi etätapaaminen silti olla erittäin tärkeä osa päivää. Pelkkä puhuminen toiselle tekee ihmeitä, ja monella puhuminen voi nostaa energiatasoja ja omaa hyvän olon tunnetta yllättävänkin paljon.

Nykypäivänä tarjolla on todella paljon toimivia videopuhelu- ja etäkokoussovelluksia, joiden avulla voidaan pitää yhteyttä toisten kanssa puhelua tai viestittelyäkin paremmin. Nykyaikaiset etäkeskustelusovellukset, kuten Zoom, Teams sekä Discord tarjoavat monia erilaisia ominaisuuksia, joiden ansiosta ne sopivat sekä pienempiin tapaamisiin että useamman henkilön keskusteluihin.

Muista läheisiä

Jos haluaa tehdä jotain konkreettista, voi postikortti tai -paketti olla myös hauska vaihtoehto. Ystäväänsä voi ilahduttaa vaikka käsin kirjoitetulla kirjeellä – kuinka moni meistä edes saa enää kirjeitä tai kortteja?

Fyysinenkin tapaaminen on mahdollista järjestää niin, että kontaktia ei ole. Esimerkiksi kävelylenkki rauhallisessa puistossa voi olla toisinaan hyvä idea.

Kommentaarid
(Külastatud 724 korda, 1 külastust täna)