Miks peab Soomes maksujäägi pealt viiviseintressi maksma, kuigi maksepäev pole veel saabunud?

Mitmed Soome maksumaksjad on märganud Omaverosse saabunud 2019. aasta maksuotsusega seoses, et maksujäägi pealt peab maksma viivise intressi. Seda intressi arvestatakse isegi siis, kui maksude juurdemaksmise tähtaeg saabub alles augusti- või septembrikuus.

Selgitab maksunõustaja Kati Malinen:

Soome maksusüsteem on üles ehitatud selliselt, et makse arvestatakse kohe tulude tekkimise ajal ettemaksete ja -kinnipidamistena. Selliste ettemaksetega tagatakse maksude kogumine: makse makstakse kohe siis, kui tulu tekib. Eesmärk on, et ettemaksed läheksid võimalikult täpselt kokku hiljem arvestatud maksude ja maksetega. Antud juhul on tekkinud maksude maksmisel viivitus.

Kui lõpuks arvestatav maksusumma on suurem kui aasta jooksul makstud maksud, siis tuleb teha juurdemakse ja kui lõplik maksusumma on väiksem, siis saab maksutagastuse. Nii juurdemaksete kui maksutagastuse puhul koguneb intress, mida hakatakse arvestama maksuaastale järgneva aasta veebruari algusest. Juurdemakse puhul arvestatakse intressi veebruari algusest kuni makse esimese tähtpäevani. Maksutagastuse puhul arvustatakse intressihüvitist alates veebruari algusest kuni maksutagastuse kuupäevani.

Intress on hüvitis selle eest, et raha pole õigel ajal sellel arvel, kus maksuarvestuse kohaselt oleks pidanud olema: kas maksumaksja või maksuameti käsutuses.

Seadusandja pole siin päris õiglane, sest riigile arvestatava maksujäägi intress on kõrgem (viiviseintress +2%) kui maksumaksjale arvestatav intressihüvitis (viiviseintress -2%). Mõlemad intressid on aga alati vähemalt 0,5 protsenti.

Praegu on juurdemakstava maksujäägi intress 2 protsenti ja maksutagastuse intressihüvitis 0,5 protsenti. Kui juurdemakstavat maksusummat tähtajaks ei tasuta, siis rakendub kõrgem, 7-protsendiline viiviseintress.

Maksujäägi intressi maksmist saab ära hoida, kui maksta maksud õigeaegselt ettemaksetena juba maksuaastal, või makstes lisaks ettemaksu jaanuaris. Kui teha juurdemakse peale jaanuari, siis peab samuti intressi maksma, aga vähem.

Kommentaarid
(Külastatud 416 korda, 1 külastust täna)