Maailma Terviseorganisatsiooni ekspert: Rootsi mudel võib olla eeskuju terve maailma jaoks

Maailma Terviseorganisatsiooni WHO juhtiv epidemioloog Michael Ryan ütles, et Rootsi mudel epideemiaga toimetulekuks võib olla eeskujuks paljudele riikidele.

„Kui tahame saavutada uut normaalsust, siis esindab Rootsi tuleviku mudelit,” ütles WHO koroonakriisi programmi juht Michael Ryan väljaandele Reuters.

Rootsis on ülejäänud Euroopaga võrreldes kehtestatud väga leebed piirangud. Muu hulgas on koolid ja söögikohad avatud ning lubatud on alla 50 inimesega kogunemised. Arvatakse, et Rootsi väljub kriisist teistest Põhjamaadest väiksemate majanduslike kahjudega, vahendab Helsingin Sanomat.

„On levinud arusaam, et Rootsi pole kehtestanud mingeid piiranguid, vaid lasknud viirusel levida, aga see pole nii,” ütles Ryan väljaandele Dagens Nyheter. Ryani väitel on võtnud Rootsi väga karmi liini, kus hoitakse vahemaad ning kaitstakse hooldekodudes vanureid. Rootsi hooldekodudes on surnud palju vanureid, aga Ryani väitel pole selles muu Euroopaga võrreldes midagi erakordset.

Ryan kiitis Rootsi valitsuse usaldust oma kodanike suhtes ja kodanike soovi järgida juhiseid. Saab näha, kas see õnnestub, ütles Ryan. Ta lisas, et kõik peavad aru saama viirusest ja selle ohtlikkusest ning tegema kõik selleks, et viirus ei leviks. See tähendab, et kõik peavad oma eluviisi muutma. Rootsi võib olla teenäitaja, kuidas seda saavutada.

Eilse, kolmapäevase seisuga oli Rootsis tuvastatud 2462 koroonasurma, mida on 12 korda enam kui Soomes ja rahvaarvu arvestades 6 korda enam kui Soomes. Rootsi terviseametnikud on prognoosinud, et Soomes saavutatakse samasugune surmade arv, aga see võtab kauem aega.

Kommentaarid
(Külastatud 2,744 korda, 1 külastust täna)