Koroonapiirangute lõpetamise kogemus on maailmas olemas – Hokkaido saarel ei pidanud normaalne elu vastu ühte kuudki

Soomes kaalutakse praegu koroonapiirangute leevendamist ja mõnede piirangute lõpetamist. Saksamaal ja Jaapanis Hokkaido saarel on juba vastav kogemus olemas ja seal läks olukord kiiresti hullemaks.

Hokkaido oli veebruari lõpus esimene piirkond Jaapanis, kus kuulutati välja eriolukord. Koolid suleti, suuremad kogunemised keelati ja inimestel paluti olla kodus. Samal ajal jälitasid ametivõimud kõiki nakatumisi ning isoleerisid kõik, kes võisid nakkusega kokku puutuda, vahendab Ilta-Sanomat.

Märtsi keskpaigaks oli Hokkaido uute nakatumiste arv langenud 1-2 peale päevas. Eriolukord lõpetati 19. märtsil ja koolid avati aprilli alguses. See olukord aga ei kestnud kauem kui 26 päeva. Hokkaidos on kehtestatud viiruse leviku tõttu uuesti eriolukord ja koolid on uuesti suletud. Käesoleva nädala jooksul on saarel tuvastatud 135 uut nakatumist.

Saksamaal avati nädala algul väiksemad poed ning mõned koolid. Juba kolmapäeval oli Saksamaal nakatumiste arv teist päeva kasvanud. Saksamaal lubati esmaspäevast avada alla 800-ruutmeetrised kaubanduskeskused ja kirjatarvete-, auto- ja jalgrattapoed. Piirangute kaotamisega on tehtud algust veel Austrias, Taanis ja Norras.

Itaalia oli esimene riik Euroopas, kus teatati piirangute osalisest kaotamisest. Valitsus teatas teisipäeval 14. aprillil, et alustatakse väiksematest poodidest ja siis liigutakse suuremate suunas. Itaalia sotsiaalministeeriumi esindaja Clemens Martin Auer ütles, et poodides on lihtsam inimeste liikumist kontrollida kui koolides või ülikoolides. Kõik poed on kavas avada alates 2. maist ja söögikohad mai keskpaigas.

Taanis avati esmaspäeval koroonaepideemia tõttu 5 nädalat suletud olnud väiksemad ärid nagu juuksurid, massaažisalongid, hambakliinikud ja autokoolid. Möödunud nädalal avati Taanis lasteaiad ja algkoolid. Põhikoolid ja gümnaasiumid on suletud kuni 10. maini, samuti kohvikud, söögikohad, kaubanduskeskused ja spordisaalid.

Norras avati esmaspäeval lasteaiad ning inimestel lubati minna suvilasse. Lasteaedades on aga piiratud rühma suurusi. Alla 3-aastaste puhul tohib olla 3 last ühe täiskasvanu kohta, 3-6-aastaste puhul kuni 6 last ühe täiskasvanu kohta. Järgmisel nädalal tahetakse Norras avada algkoolid.

Koronarajoituksien purkamisesta on jo kokemusta maailmalta – Hokkaidon saarella normaaliolot eivät kestäneet edes kuukautta

Suomessa hallitus pohti keskiviikkona koronarajoitusten höllentämistä. Joissain maissa on ehditty saada ensimmäisiä kokemuksia. Kokemuksia on ehtinyt kertyä vasta hajanaisesti, tarkempia tietoja rajoitusten purkamisten vaikutuksista saadaan vasta parin viikon kuluttua. Tällä viikolla on saatu uutisia jo Saksasta ja Japanin Hokkaidosta, joissa tartuntojen määrä on noussut. Hokkaidossa tuli helmikuun lopussa Japanin ensimmäinen alue, jossa julistettiin hätätila koronaviruksen takia.

 

Kommentaarid
(Külastatud 1,253 korda, 1 külastust täna)