Koroonakriis on jõudnud Soome kanalisatsiooni: sinna satub kõige muud kui tualettpaberit

Koroonakriis on tekitanud Soomes kanalisatsioonitorustike ummistusi, mida tuleb varasemast rohkem likvideerimas käia.

Helsingi piirkonna keskkonnateenuste ettevõte on pidanud kanalisatsioonist välja koukima hügieenitarbeid ja muid asju, mis sinna ei kuulu ja mis tekitavad ummistusi, vahendab MTV.

Kanalisatsiooni on visatud desinfitseerivaid lappe, taskurätikuid ja märgi salvrätte. Kõige hullem oli 14. nädal kahe kuu vahetusel, mil pumpade ummistusi käidi likvideerimas 14 korral. Käesoleva nädala keskpaigaks oli käidud juba 5 ummistust likvideerimas.

Sama nähtust on täheldatud ka mujal maailmas. Kõik muu peale WC-paberi, nagu paksem paber ning puuvillased ja plastikust asjad ei lagune kanalisatsioonis. Kui need saavad kokku rasva ja õliste marinaadidega, siis tekivad kergesti ummistused.

Tualetietikett on lihtne: WC-potti käib vaid seesamunegi ning siis tualettpaber ja pesuvesi. Sellele vaatamata visatakse tualetipotti muid asju nagu majapidamispaber, kummikindad, juuksed ja aluspesu.

Kanalisatsiooni ummistused avastatakse selle järgi, et pump hakkab rohkem elektrit võtma. Ummistus ei kao enamasti iseenesest ja seda tuleb käia puhastamas. Pumba ummistust läheb tavaliselt likvideerima kaks inimest, seda nõuavad tööturvalisuse eeskirjad. Algul võetakse pump välja, siis eemaldatakse mootor pesast ja alles siis saab ummistust puhastama hakata. Ummistuse puhastamine on käsitöö ja selle käigus võib kokku puutuda mikroobidega.

Kokku on Helsingi piirkonnas 550 reoveepumplat, mille abil liigub reovesi veepuhastusjaama. Pumpade tegevust jälgitakse valvesüsteemi abil.

Kommentaarid
(Külastatud 6,346 korda, 1 külastust täna)