Koroona tõi Soomes kaasa veebikaubanduse plahvatusliku kasvu

Koroonaviirus tõi Soomes kaasa veebikaubanduse plahvatusliku kasvu. Kui varem oli Keskol 50 000 veebipoe tellimust kuus, siis nüüd on 60 000 tellimust nädalas.

Parimatel nädalatel on kasv võrreldes varasemaga 900 protsenti, ütles Kesko elektrooniliste teenuste müügijuht Antti Rajala. Tõsi, veebikaubanduse osakaal on siiski veel väga väike, 2019. aastal oli see uuringute järgi vaid 0,6 protsenti, vahendab Helsingin Sanomat.

Paljud tarbijad on puutunud kokku tõsiasjaga, et veebist pole võimalik kõike tellida. Samuti on väga pikad järjekorrad – kuni kolm nädalat. Kesko puhul tulevad veebipoe tellimused alati teatud poest. Nüüd tahetakse veebipoe võimaluse poode juurde teha, et järjekord oleks lühem ja kauba saaks kätte järgmisel päeval.

Praegu pakuvad veebimüüki ja kojutoomist Kesko 360 poodi. Kõige põhjapoolsem koht on Nuorgam, mis on Soome põhjapoolseim küla. Veebipoed on niisiis kõikjal üle Soome. Veebiostud on tavaliselt suuremad kui muidu poeostud. Viis pappkasti on veebiostude tavapärane suurus.

Kesko info kohaselt oli varem veebiostude osakaal alla protsendi kogumüügist, nüüd on see tõusnud 5 protsendini. Koroonaga seoses on hüpatud veebikaubanduses korraga viis aastat edasi. Eriolukorra 5 protsenti on siiski veel väike, aga enne seda ei osanud keegi isegi sellist osakaalu prognoosida. Pärast koroonat kukub veebikaubanduse osakaal ilmselt kahe protsendi peale müügist, aga prognooside järgi kasvab veebikaubandus nüüd kiiresti.

Soome üks suurimaid veebipoode on Verkkokauppa.com, mille käive kasvas tänavu esimeses kvartalis 8,2 protsenti võrreldes eelmise aasta sama ajaga ja oli 125 miljonit eurot. Koroona pole veebipoe müüki vähendanud, aga muutunud on see, mida inimesed veebist tellivad. Rohkem tellitakse arvuteid, mobiiltelefone ja meelelahutuselektroonikat. Näiteks lähevad hästi elektriklaverid ja laulmise mikrofonid. Ettevõte ei müü ainult elektroonikat, vaid on sortimenti laiendanud ja nüüd müüakse ka grille ja aiamasinaid. Kasvanud on samaks päevaks koju tellitud kaupade müük, varasemaga võrreldes lausa neli korda.

Soome jaekaubanduses tervikuna on veebikaubanduse osakaal 12-13 protsenti. Aastane kasv on olnud ligi 1 protsent. Soome veebipoed on enamasti tavapoodide laiendused, aga on ka selliseid, mis tegutsevad ainult veebis, näiteks Finnish Design Shop. Selle poe käive on aprillis kasvanud 80 protsenti võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Aasias suurendas veebikaubanduse osakaalu 2000ndatel aastatel möllanud SARS. Nüüd teeb koroonaviirus sama asja mujal maailmas.

Kommentaarid
(Külastatud 174 korda, 1 külastust täna)