Kõige tavalisem hooajatöötaja on Soomes alla 35-aastane ukraina mees, palk on Soomes palju parem kui kodumaal

Soome saabub hooajatöötajaid kõige enam Ukrainast, Venemaalt, Valgevenest, Moldovast, Taist ja Vietnamist. Alates 2018. aastast nõutakse Soomes hooajatöötajatelt tööluba. Sellest ajast on migratsiooniametist taotletud 1858 tööluba.

Valdav enamus, kolm neljandikku töölubade taotlejatest on ukrainlased ja üle poole alla 35-aastased mehed. Ukrainlased on taotlenud enim ka hooajatöö tõendeid, vahendab Maaseudun Tulevaisuus.

Hooajatöö tõendeid nõutakse viisavabast riigist sabuvatelt töötajatelt, kes töötavad Soomes maksismaalselt 90 ööpäeva. Hooajatööelamisluba nõutakse töötajatelt, kes viibivad riigis 3-9 kuud.

Ukrainlaste järel taotlevad enim hooajatööelamislubasid vietnamlased, venelased, valgevenelased ja taimaalased. Kui võtta arvesse kaugtööload ja tõendid, siis on järjestus selline: Ukraina, Vietnam, Moldova, Tai ja Venemaa.

Kolme kuu pikkust töötamist võimaldavaid hooajatöötõendeid on võetud välja palju enam, alates 2018. aastast kokku 18 793. Ukrainlased taotlevad kõige enam mõlemaid lubasid. Statistika ei näita, mis soost on taotlejad ning mis valdkonnas nad töötavad. Valdav osa neist läheb siiski maataludesse.

Pärast 2018. aastat on keeldutud väga vähestest hooajatöölubade taotlustest, hooajatööelamislubade taotlustest on tagasi lükatud vaid 2,6 protsenti ja hooajatöötõenditest vaid 1,1 protsenti. Lubade taotluste tagasilükkamise põhjused võivad olla seotud nii tööandja kui töötajaga. Loa andmisest võidakse keelduda näiteks siis, kui tööandja ei suuda oma kohustusi täita. Samuti ei anta luba neile, kel on Soome või mõnda teise Euroopa Liidu riiki sissesõidu keeld.

Kõige enam on tagasi lükatud vietnamlaste taotlusi, järgneb Tai. Ukrainlaste taotlustest on tagasi lükatud alla protsendi.

Soomes on maamajanduse valdkonnas minimaalne brutopalk täistöökohaga töö puhul 1474 eurot kuus. Riikidest, kust hooajatöötajad tulevad on mõnes kohas miinimumpalgad vaid kümnendik sellest. Ukrainas on miinimumpalk 160 eurot, Vietnamis 173 eurot, Moldovas 140 eurot, Tais 185 eurot, Venemaal 147 eurot ja Valgevenes 192 eurot.

Ukrainas on ka hinnad madalamad, mis tähendab, et Soomes teenitud 1474-eurose miinimumpalgaga saab tükk aega hakkama. Soomes peaks teenima kaks korda enam, et elatustase oleks sama.

Soomes on pooled maamajanduse töötajatest välismaalased. Soome taludesse palgataks enam soomlasi, aga neid on raske saada.

Tyypillinen kausityöntekijä on alle 35-vuotias ukrainalaismies – kausityöläisen palkka on Suomessa hyvä verrattuna lähtömaan tasoon

Suomeen saapuu eniten kausityöntekijöitä Ukrainasta, Venäjältä, Valko-Venäjältä, Moldovasta, Thaimaasta ja Vietnamista. Suomessa kausityöntekijöiden kuukausittaiset keskiansiot ovat jopa kymmenkertaiset näiden kotimaihin verrattuna. Vuodesta 2018 alkaen Suomeen saapuvilta ulkomaisilta kausityöntekijöiltä on vaadittu työlupaa. Sen jälkeen Maahanmuuttovirastosta (Migri) on haettu kaikkiaan 1 858 kausityöoleskelulupaa. Lähes kolme neljästä hakijasta on ukrainalaisia ja yli puolet alle 35-vuotiaita miehiä.

Kommentaarid
(Külastatud 2,483 korda, 1 külastust täna)