Kas Rootsi pääsebki hullemast?

Rootsi ujus võrreldes teiste riikidega vastuvoolu, hoidis piirid lahti, jättis koolid, poed ja söögikohad avatuks ning ennäe imet – haigus hakkab taanduma. Rootsis oli olukord hull vaid paar päeva, aga nüüd hakkab paremaks minema.

Viimase ööpäevaga registreeriti Rootsis ainult 17 surmajuhtumit ja 466 uut nakatumist. Raskes seisus intensiivis on Rootsis 774 patsienti. Kokku on nakatumiste arv 10 151 ja surmade arv 887, selgub Worldometeri statistikast.

Rootsi numbrid on küll suured võrreldes naabrite Soome, Norra ja Taaniga, aga mingit katastroofi ei tulnud, nagu prognoositi. Teistes riikides, kus piirangud olid suuremad, võib ka mõju majandusele olla suurem ning kokkuvõttes kahju samaväärne või isegi suurem.

Rootsi võttis vastuvoolu ujudes suure riski ja numbrid näitavad, et see risk end õigustas. Rootsi eesmärk oli saavutada nn karjaimmuunsus ja see võib olla nüüd saavutatud. Asjatundjad on samas märkinud, et Rootsi sai sellist lahendust lubada, kuna meditsiin on väga kõrgel tasemel. Paljudes kehvema meditsiiniga riikides poleks selline lahendus võimalik.

Kriitikud on märkinud ka seda, et Rootsi võttis väga suure riski ja pani mängu inimeste elud. Väidetud on ka seda, et Rootsi kartis kehtestada karmimaid piiranguid ja koole sulgeda hirmust, et kodudesse suletud migrandid hakkavad mässama. Rootsis on migrante mitu korda enam kui Soomes ja teistes naabermaades ning seal on probleeme olnud vägivallaga.

Kommentaarid
(Külastatud 7,694 korda, 1 külastust täna)