Karm tõde: Soome varustuskindluse ladudes oli kaitsemaske vaid ühe päeva varu

Soomes on tõusnud küsimus, miks oli riigi hoolduskindluskeskusel vaja paaniliselt kaitsemaske osta kahtlase taustaga ettevõtjatelt. Oli ju Sanna Marini valitsus teatanud mõned nädalad tagasi uhkelt, et avati varustuskindluse laod koos miljonite maskidega.

Nüüd on aga väljaanne Helsingin Sanomat välja selgitanud, et tegelikkiuses on asi maskidega Soomes väga hull. Kui algul arvati, et ladudes olevatest maskidest jätkub mitmeks kuuks, siis tegelikkuses oli seal vaid ühe päeva varu.

Soome valitsus pole avalikustanud, palju ladudes maske oli. Helsingin Sanomat aga pääses ligi siseinfole, mille kohaselt oli märtsi lõpus ladudes alles 2,7 miljonit maski ja respiraatorit. Selleks hetkeks oli varudest 40 protsenti võetud kasutusele. Lisaks tuli välja, et osa maskidest olid vananenud. Keskus oli kiirkorras tellinud juurde 7,6 miljonit maski ja 1,75 miljonit respiraatorit.

Soomes on aga suuremate linnade vajadus kümned miljonid maskid kuus. Terve Soome riigi vajadus on üle 100 miljoni maski kuus. Ehk teisisõnu: sellest kogusest, mis hoolduskindluskeskusel oli märtsi lõpus alles, poleks piisanud üheks päevakski.

Sotsiaal- ja terviseministeerium tegi hoolduskindluskeskusele korralduse tellida juurde 10 miljonit maski, 1,25 miljonit respiraatorit, 1,25 miljonit visiiri, 6 miljonit kaitseülikonda, 10 miljonit kaitsemütsi ja 20 miljonit kinnast. Lisaks on tellitud juurde laibakotte ja kaitsepõllesid.

Hoolduskindluskeskus oli ühel hetkel olukorras, kus tavapärased tarnekanalid enam ei toiminud, kuna alal valitsevad praegu džungli seadused. Seetõttu pöörduti hädas kõigi, ka kahtlase taustaga ettevõtjate poole.

Helsingi linna kaitsevahenditega varustava firma MedKit juhataja Minna Åman-Toivio ütles, et oli üllatav, kui halvasti oli Soome riik kriisiks valmis. Asju oli ladudes väga vähe ja neid hakati liiga hilja ja liiga väikestes kogustes juurde muretsema. Tema väitel ei ole miljon maski mingi number, see kulub MedKitil ühe päevaga.

Kuivõrd puudus on suur, siis on arusaadav, et turule on tulnud terve hulk petiseid. Seetõttu on suur oht saada kas valesid maske, vananenud maske või üldse mitte midagi saada.

Paar nädalat tagasi andis meditsiini-ala ettevõtete ühendus Sailab-Medtech Finland välja hoiatuse turule ilmunud petiste eest. Ühenduse juht Laura Simik ütles, et ettevõtted tahavad ettemaksu ja kvaliteet pole garanteeritud. Näiteks oli hiljuti juhus, kus kaitsemaskide asemel saadi vanapaberit. Üks Soome ettevõte märkas, et desoained olid võltsitud.

Soomes on imestatud, miks telliti kaitsevahendeid kahtlastelt firmadelt. Näiteks veretestidele spetsialiseerunud PAL Finland pakkus kaitsevahendeid riigile juba märtsikuu lõpus. Siis öeldi firmale, et tooted saadi mujalt odavamalt. Nüüd on aga selgunud, et riik maksis mitmekordset hinda võrreldes sellega, millega PAL Finland oleks müünud.

Ka teised ettevõtjad on kinnitanud, et riigile pakuti kaitsevahendeid veebruaris-märtsis ja väga soodsa hinnaga. Hinnad olid palju madalamad. Paljud avaliku sektori ettevõtted aga keeldusid tellimustest, kuna loodeti riigi peale.

Hoolduskindluskeskuse juhi kohalt tagasi astunud Tomi Lounema ütles neljapäeval, et määravaks sai kiirus, millega vahendid oldi valmis kohale toimetama. Ta on varem öelnud, et vahendeid osteti sealt, kust oli võimalik. Tema väitel pole olnud võimalik käia kaupa kohapeal kontrollimas. Hiinas kohapeal tegutsev Soome ettevõtja Lasse Liukkonen aga märgib, et see on jama, et pole võimalik kaupa kontrollida, kuna ta ise kontrollib pidevalt Soome saadetavat kaupa kohapeal. Lisaks temale on Hiinas veel palju soomlasi, kes saaks kaupa kontrollida.

Liukkonen ütles, et Hiinas on kaitsevahendeid saada, aga probleem võib olla Euroopas vajalike sertifikaatidega. Kuivõrd paljud tehased on hakanud kaitsevahendeid alles tootma, siis pole kõigil vajalikke sertifikaate.

Soomes on saanud kaitsevahendeid soetada ka ametlikke kanaleid pidi. Näiteks hakkas Helsingi linn ise kuu aega tagasi kaitsevahendeid soetama, kui selgus, et piirkondliku haigla logistikakeskus ei saanud sellega hakkama. Helsingi vajadus on miljon maski nädalas pelgalt koduhoolduse hing hooldekodude jaoks. Selle sees pole piirkondliku haigla vajadust. Kuigi olukord on keeruline, on Helsingi linn saanud kõik vajaliku kätte. Linn on kaitsevahendeid tellinud ettevõtetelt MedKit, Elers Medical ja Lyreco. Linn enamasti ettemakse ei tee ja see vähendab pettuste tõenäosust.

Soome hoolduskindluskeskus on andnud teada, et tellitud on 12 lennukitäit kaitsevahendeid, aga see ei kata kaugeltki Soome vajadust. Praegu on olukord pingeline ka seetõttu, et keegi ei tea, mida tulevik toob. Soome kodumaine maskitootmine alles võtab jalgu alla.

Praegu on ka nii, et USA ja muud suured riigid ostavad kõik maskid teistel nina eest ära. Ja kui Hiinas tuleb viiruse uus laine, nagu kardetakse, siis võib juhtuda, et maske ei saa enam Hiinastki.

Suojavarusteet | HS:n haltuun saamat Huoltovarmuuskeskuksen luvut paljastavat, miten vähän Suomen valtiolla oli kasvosuojaimia koronakriisin iskiessä päälle

Koronavirusepidemia on käynnistänyt ennennäkemättömän kilpailun suojavarusteista. Koko maailma tavoittelee samoja tuotteita, joista on paikoin huutava pula. Mutta onko tilanne markkinoilla todella niin paha, että tavaraa on hankittava tarkistamatta ja suurilla etumaksuilla? Selittääkö vaikea markkinatilanne sitä, että Suomen valtio on käynyt kauppaa epämääräisten tahojen kanssa, kuten Huoltovarmuuskeskus on antanut ymmärtää?

Kommentaarid
(Külastatud 3,090 korda, 1 külastust täna)