Island testis kümnendiku elanikest seoses koroonaviirusega ja selgus huvitav asi

Island testis kümnendiku oma elanikest koroonaviiruse suhtes ja selgus, et pooltel nakatunutest polnud mingeid haiguse sümptomeid.

Kokku testis Island juhusliku valiku alusel 36 413 inimest ehk kümnendiku elanikkonnast. Neist 1600 olid nakatunud, aga pooltel nakatunutel puudusid haiguse sümptomid, vahendab USA Today.

Nende 1600 juhtumi hulgas oli ainult 7 surma, ehk suremus on 0,4 protsenti, mis on madalam tase kui on seni tuvastatud mujal maailmas.

Testimise viis läbi Reykjavikis asuv firma deCODE genetics, mis võttis proovid kümnendikult elanikest. Suure testimise hulga tõttu on Islandil tuvastatud koroonaviirust suhtes elanikkonda rohkem kui mujal maailmas. Samas on teistes riikides koroonaviiruse tegeliku ulatuse kohta vähem teada kui Islandil.

Erinevalt paljudest teistest riikidest pole Islandil kehtestatud karme piiranguid nagu äride ja poodide sulgemine. Islandil on keelatud üle 20 inimesega kogunemised ja piirangutest peetakse üldiselt kinni.

Islandi leiud peegeldavad varasemaid analoogseid uuringuid Hong Kongis, Macaus and Singapuris, kus suudeti viiruse levikut piirata ja kontrollida vaatamata lähedusele ja tihedale suhtlusele Hiinaga. Näiteks Hong Kongis hakati viirusega tegelema juba detsembris, kui tuvastati esimesed haigestumised. Siis hakati varuma kaitsemaske ja desoaineid, et olla viiruse puhanguks valmis. Islandil on suudetud samuti haiguse levikut kontrollida, seda tänu kiirele reageerimisele ja inimeste usaldusele teadlaste suhtes.

Islandi riikliku kriisikomisjoni juht Gestur Palmason ütles, et mida väiksem on riigis rahaarv, seda lihtsam on nakatunuid tuvastada. Suurtes riikides, kus elab miljoneid inimesi on see palju keerulisem.

Iceland has tested more of its population for coronavirus than anywhere else. Here’s what it learned

Iceland has achieved something no other country has: tested 10% of its population for coronavirus, a figure far higher than anywhere else in the world. No country or scientist or doctor has all the answers about the pandemic that has swept the globe, infecting more than 1.6 million people and killing at least 95,000.

Kommentaarid
(Külastatud 2,330 korda, 1 külastust täna)