Huvitav info: Taiwanil oli koroonaviiruse ohu kohta info juba detsembri keskel, aga Hiina blokeeris Maailma Terviseorganisatsiooni abil selle ära

Kui Taiwan oleks olnud Maailma Terviseorganisatsiooni WHO liige ja WHO oleks võtnud Taiwani kuulda, siis elaksime kõik palju helgemas maailmas. Sest, nagu tuleb välja, blokeeris WHO Taiwanilt tulnud info koroonaviiruse kohta, seda Hiina survel.

Selle kohta, et WHO mängis Hiinaga kokku koroonaviiruse ülemaailmse pandeemia puhkemise osas, on olnud märke varemgi. Nagu kirjutab Economist, siis saadi Taiwanil koroonaviiruse ohtlikkusest aru juba detsembri keskpaigas ning alates sellest ajast hakati Wuhanist saabunud lennukitel inimesi kontrollima.

26 miljoni elanikuga Taiwan on olnud maailmas koroonaga võitlemisel kõige edukam. Seal on vaid mõnisada nakatumist ja mõned üksikud surmajuhtumid. Kõik tänu sellele, et seal saadi juba detsembris aru, millega tegu. Taiwan saatis koroonaviiruse kohta infopäringu ka WHO-le, aga sellele isegi ei vastatud. Hiina survel pole Taiwani võetud WHO liikmeks ning Taiwaniga tegemist ei tehta. See asjaolu on läinud nüüd maailmale väga kalliks maksma.

Taiwani asepresident Chen Chien-jen on tunnustatud epidemioloog ja endine terviseminister. Taiwanil olid süsteemid paigas sääraste ohtude jaoks, sest 2003. aasta SARS-i epideemia räsis Taiwani karmilt – seal oli 73 surma. Seda tragöödiat taheti nüüd iga hinna eest ära hoida, selleks otstarbeks loodi juba 2004. aastal riiklik epideemiate juhtimiskeskus. Hädaolukorras kasutab see keskus ressursse kõikidest ministeeriumidest. 20. jaanuaril käivitaski president Tsai Ing-wen selle keskuse töö ja pani terviseministri Chen Shih-chungi seda keskust juhtima.

Keskus asus kohe tegutsema, hakati kontrollima kõiki lennureisijaid, samuti inimesi testima ja jaotama näomaske. Kogukondades kehtestati vajadusel karantiinid ning jagati toitu neile, kes kodust välja ei pääsenud.

Taiwan on väga tugev IT vallas. Koheselt võeti kasutusele riiklik andmebaas isikute kohta, kes olid kõige enam ohustatud – taiwanlased olid sellega nõus ühise hüve jaoks. Samal ajal jagas valitsus igakülgset infot. Meedia jagas infot laiali, samas hoidudes Hiinast tuleneva valeinfo voo eest. Taiwani majandus on suurepäraselt hakkama saanud ja usaldus püsib kõrge, erinevalt Euroopast ja Ameerikast.

Taiwan oli algusest peale väga karm Hiina suhtes, Wuhanist saabuvatel lennukitel hakati inimeste tervist kontrollima juba detsembri keskpaigas. Kokkuvõttes on Taiwani saavutus olnud märkimisväärne, eriti arvestades seda, et riiki pole Hiina survel võetud Maailma Terviseorganisatsiooni WHO liikmeks. Taiwanil pole õigust olla WHO konverentsidel isegi vaatlejana. Kui Taiwan tegi detsembri keskel WHO-le infopäringu koroonaviiruse nakatumisvõime kohta, siis sellele isegi ei vastatud.

Taiwani tegevus on näidanud, et riik suudab hakkama saada isegi ilma WHO-ta. Nüüd on selgunud, et Taiwani väljajätmine on toonud maailmale kaasa suure hävingu. Taiwani info ohu kohta oleks andnud ülejäänud maailmale varajase hoiatuse. Taiwani võimetus WHO kaudu infot edastada on toonud kaasa palju inimohvreid.

WHO on seni kiitnud Hiinat jõupingutuste eest haiguse leviku piiramisel, mida tuleb tunnistada. Samas võiks WHO-l olla mõni tunnustav sõna ka Taiwani jaoks. Või veelgi parem, WHO peaks lõpetama Hiina survel toimuva Taiwani boikoteerimise.

Let Taiwan into the World Health Organisation

Editor’s note: The Economist is making some of its most important coverage of the covid-19 pandemic freely available to readers of The Economist Today, our daily newsletter. To receive it, register here. For more coverage, see our coronavirus hub S PARE A MOMENT and admire Taiwan.

Kommentaarid
(Külastatud 1,812 korda, 1 külastust täna)