Hiina ajakirjanik, kes Wuhanis kaduma läks, ilmus uuesti välja – politsei oli teda vägisi karantiinis hoidnud

25-aastane Hiina ajakirjanik Li Zehua, kes koroonaviiruse epitsentrist Wuhanist veebruaris infot edastas ja siis kaduma läks, ilmus uuesti välja. Ta räägib, et politsei hoidis teda vägisi karantiinis kinni.

Li on üks kolmest rahvaajakirjanikust, kes Wuhanis kaduma läksid. Ta oli kadunud ligi kaks kuud. Li on endine Hiina telekanali CCTV töötaja ja ta edastas viimati infot 26. jaanuaril, kui teda jälitati, vahendab Guardian.

Li võeti kinni tema korterist. Ta viidi politseijaoskonda, kus teda 24 tunni jooksul üle kuulati. Talle öeldi, et teda süüdistatakse avaliku korra rikkumises. Hiljem loobus politsei tema süüdistamisest, aga väideti, et ta tuleb paigutada karantiini, kuna ta on külastanud „tundlikke kohti”.

Li oli kuu aega karantiinis, kuni ta vabastati 28. märtsil. Pärast seda oli ta oma kodukohas, mis asub Wuhanist väljaspool. Mees rõhutab, et temasse suhtuti sundkarantiini ajal hästi ning talle anti kolm korda päevas süüa. Teda valvati ning tal lubati vaadata kohaliku kesktelevisiooni CCTV õhtuseid uudiseid.

Kaks ülejäänud rahvaajakirjanikku, kes Wuhanist epideemia ajal infot edastasid on siiani kadunud. Chen Qiushi ja Fang Bing on kadunud alates veebruari algusest. Hiina võimud pole nende kohta infot andnud. Ajakirjanikud edastasid enne kinnivõtmist infot koroonaviiruse tegeliku leviku kohta ajal, kui Hiina võimud infot varjasid. Ajakirjanikud panid info üles Youtube’i ja Twitteri kanalitesse, mis Hiinas on keelatud.

Fang Bin läks kaduma 9. veebruaril pärast seda, kui ta avaldas video haigla juures olnud bussist, mis oli täidetud surnukehadega. Tema viimases videos on kirjeldatud seda, kuidas kaitseülikondades isikud tema uksele prõmmisid ja ütlesid, et tahavad mõõta tema kehatemperatuuri.

34-aastane Cheni kohta pole olnud infot peale 6. veebruari. Ta saabus Wuhani päev enne karantiini ja tahtis edastada maailmale infot linnas toimuva kohta. Ta edastas videoid haiglates toimuva olukorra kohta, kus surnud inimesed olid haigla koridorides ja lähedased nutsid lootusetult nende kõrval.

USA on algatanud uurimise, mis neist rahvaajakirjanikest on saanud. Teadaolevalt võeti nad nende tegevuse tõttu kinni Hiina võimude poolt.

Missing Wuhan citizen journalist reappears after two months

A Chinese citizen journalist who was missing for almost two months after posting videos from Wuhan during the coronavirus outbreak has re-appeared, claiming that he was detained by police and forcibly quarantined. Li Zehua was one of three Chinese journalists who had been reporting from the front lines in Wuhan during some of the worst weeks of the epidemic.

Kommentaarid
(Külastatud 657 korda, 1 külastust täna)