Euroopa Komisjon vabandas Itaalia ees abi puudumise pärast koroonaviiruse kriisis

Euroopa Komisjon vabandas Itaalia ees abi puudumise pärast koroonaviiruse kriisi ajal, aga lubas suuremat toetust tulevikus seoses taastumisega kriisist.

Itaalias on tekkinud Euroopa Liidu suhtes suur pahameel, kuna koroonaviirusest räsitud Itaaliat ei suudetud sajandi suurimas kriisis abistada näomaskidega ning vastu ollakse ka rahalise abi andmisele. Itaalias on koguni seatud kahtluse alla kuulumine Euroopa Liitu, vahendab France 24.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen kirjutas Itaalia väljaandes La Repubblica, et paljud Euroopa riigid tegelesid oma probleemidega. „Nad ei saanud aru, et suudame seljatada selle pandeemia ühiselt, Liiduna. See oli valus ja seda oleks saanud ära hoida,” märkis ta ja lisas: „Täna on Euroopa väljas Itaalia eest.”

Põhiline tüliõun on Itaalia ja veel 8 liikmesmaa taotlus väljastada eurotsooni nn taastumisvõlakirju, mille abil oleks võimalik toetada kriisis enim kannatada saanud riike. Mitmed jõukamad riigid nagu Saksamaa, Holland ja Austria on olnud sellele vastu, et aidata võlgades riike nagu Itaalia.

Von der Leyen ütles väljaandele La Repubblica, et Euroopa Liit on valmis panustama 100 miljardit eurot selleks, et toetada koroonakriisis enim kannatada saanud riike, nende seas Itaaliat. Selle rahaga kompenseeritakse saamata jäänud palkasid ja säilitatakse töökohti. Samas ei maininud ta eurovõlakirju, mida oli soovinud Itaalia.

Itaalia majanduspealinna Milaano krematoorium teatas neljapäeval, et aprillikuu jooksul enam surnuid vastu ei võeta, et tulla toime juba kuhjunud surnukehade tuhastamisega.

European Commission apologises to Italy for lack of help in coronavirus crisis

The head of the European Commission apologised to Italy on Thursday for a lack of solidarity from Europe in tackling its coronavirus crisis, but promised greater help in dealing with the economic fallout.

Kommentaarid
(Külastatud 558 korda, 1 külastust täna)