Ettevõtteid toetav Business Finland on saanud juba 20 000 toetuse taotlust, kahe töötajaga firmad on saanud 100 000 eurot – mismoodi toetust saab?

Koroonakriisiga seoses jagab Soome valitsus ettevõtetele raha, kokku jagatakse välja 800 miljonit eurot. Üks raha jagajatest on Business Finland.

Business Finlandi juht Reijo Kangas ütles, et taotlusi on tulnud ligi 20 000 ja otsuseid on tehtud 7300. See on erakordne olukord, sest tavaliselt on aastas veidi alla 7000 taotluse, praegu menetletakse seega kolme aasta mahtu, vahendab MTV.

Raha jagatakse nüüd tavalistele Soome ettevõtetele. Ettevõtteid on seinast seina, nii tööstusettevõtteid kui koristusfirmasid. Otsuseid teeb 100-liikmeline tiim.

Suomen Kuvalehti analüüsis toetusi ja selgus, et raha ei anta rohkem kui kolmandiku ulatuses käibest. Aga näiteks selline ettevõte nagu Huono äiti (tõlkes: Halb ema), kus on vaid kaks töötajat, sai ligi 40 protsenti käibest ehk ligi 100 000 eurot. See on äratanud imestust.

Kangas ütles, et on võimalik, et ettevõttele antakse rohkem kui kolmandik käibest, kui teatud kriteeriumid on täidetud. Praegu pole küsimus selles, kuidas ettevõtteid toetatakse, vaid milline on toetuse mõju ühiskonnas.

Samas on imestatud, miks sellised kriisiga palju kannatanud ettevõtted nagu söögikohad pole toetust saanud. Kangas selgitas, et Business Finland saab toetada ainult arendust. Näiteks palgatoetused ei käi läbi Business Finlandi, vaid töö- ja majandusministeerium leiab selleks teised võimalused.

Business Finland jälgib hoolsalt, mis saadud rahaga tehakse ja kuidas toetust saanud ettevõtetel läheb. Tavaliselt tehakse aruanne kolme aasta jooksul ja vaadatakse, mis tulemusi on saavutatud. Koroonaga seoses jälgitakse toimuvat hoolsalt ja kui raha on valesti kasutatud, siis nõutakse see tagasi.

Kommentaarid
(Külastatud 910 korda, 1 külastust täna)