Ettevaatust: juuni alguses võib Soomes saada 1000 eurot trahvi, kui autoga ülekäiguraja ees ei peatu

Juuni algusest jõustub Soomes uus liiklusseadus, mille kohaselt võib saada 1000 eurot trahvi, kui autoga ülekäiguraja ees seisma ei jää. See võib tekitada probleeme hommikuse tipptunni ajal.

Uue seaduse järgi tuleb seisma jääda isegi siis, kui ülekäigurajal on nähtavus piiratud. Seadus ei määratle, kuidas peab nähtavus olema piiratud ehk pole vahet, kuidas teised autod ülekäigurada varjavad, vahendab Yle.

Kui ülekäigurada autost korralikult ei näe, tuleb aeglustada või vajadusel seisma jääda, selgitas transpordi- ja kommunikatsiooniministeeriumi transpordinõunik Kimmo Kiiski. Seaduse eesmärk on Kiiski väitel muuta ülekäigurajal liikumine turvalisemaks.

Praegu hukkub Soomes aastas ligi 22 jalakäijat, neist iga viies ülekäigurajal. Jalakäijaid saab aastas vigastada 400, neist ülekäigurajal üle poole. Kuigi ülekäigurajal juhtunud õnnetused on vähenenud, tahetakse neid veelgi vähendada.

Uue liiklusseaduse järgi vastutab juht ülekäiguraja turvalisuse eest. Samuti on keelatud ülekäiguraja kohal möödasõidud, kui kasutatakse möödasõiduks vastassuunavööndit. Nii nagu praegu, tuleb ka uue seaduse järgi peatada ülekäiguraja ees sõiduk, kui seal on peatunud teine sõiduk. Seda tuleb teha isegi siis, kui sõiduradade vahele jääb ohutussaar või kolmas sõidurada.

Ülekäigurajaga seotud rikkumiste eest võib määrata trahvi 7-11 päevamäära ulatuses. Tavaline trahv on 9 päevamäära, mis on 2000-eurose netosissetuleku puhul 260 eurot. Kui aga juht põhjustab olukorra, kus jalakäija võib ohtu sattuda, võib trahv olla 30 päevamäära, mis 2000-eurose netosissetuleku puhul on 870 eurot ja 2500-eurose netosissetuleku puhul 1100 euro. Selline ohuolukord võib olla näiteks see, kui juht ei jää autoga seisma ülekäiguraja ees peatunud teise auto kõrvale. Peatunud auto ees võib olla väike laps, keda üle auto pole näha. Isegi täiskasvanud inimesi ei pruugi teise auto tagant näha olla.

Aamuruuhkiin tulossa uusi sakkorysä – kärähtämisestä voi seurata 1 000 euron sakot

Kesäkuun alussa voimaan astuva uusi tieliikennelaki valvoittaa autoilijaa olemaan entistä varovaisempi lähestystyessään suojatietä. Uusi tieliikennelaki selkeyttää tieliikennelain sääntöä, joka on velvoittanut autoilijan pysähtymään suojatien eteen pysähtyneen ajoneuvon viereen. Kun samaan suuntaan kulkee kaksi ajokaistaa vierekkäin, on sääntöä ollut helppo noudattaa. Epäselvä on kuitenkin ollut tilanne, jossa tiellä kulkee ajokaista molempiin suuntiin.

Kommentaarid
(Külastatud 8,286 korda, 1 külastust täna)