Briti võimud ei välista võimalust, et koroonaviirus pääses lahti Hiina laborist

Kuigi teadlased on avaldanud arvamust, et koroonaviirus nakatas inimesi juhuslikult metsloomade kaudu, ei välista Briti võimud varianti, et viirus pääses valla Hiinas Wuhanis asuvast laborist.

Briti valitsuse liikmed nimelt kahtlustavad, et viirus võis siiski pärineda laborist. Nimelt pole päriselt välistatud võimalus, et viirus võis laborist valla pääseda, vahendab Daily Mail.

Nimelt on Briti valitsus saanud salajase raporti, mille põhjal viitab viiruse loomus sellele, et see võis siiski laborist valla pääseda. Wuhanis asub Viroloogia Instituut, mis on kõige paremal tasemel sarnane asutus Hiinas. Instituut asub veidi enam kui kümnekonna kilomeetri kaugusel kalaturust, kus koroonaviirus teadaolevalt levima hakkas.

Hiina meedia kirjutas 2018. aastal, et Viroloogia Instituudis on võimalik uurida maailma kõige ohtlikumaid haiguseid nagu Ebola viirus. Mitteametliku info järgi olid instituudi teadlased puutunud laboris kokku verega ning nakatasid teisi inimesi.

Teine instituut linnas on Wuhani haiguskontrolli keskuse labor, kus samuti toimusid katsed nahkhiirtega ja mis asub kalaturust vaid mõne kilomeetri kaugusel.

USA biojulgeoleku asjatundja, Rutgersi ülikooli mikrobioloogia professor Richard Ebright märkis, et kuigi tõendid viitavad sellele, et viirust laboris ei valmistatud, võis see siiski juhuslikult laborist välja pääseda. Hiina võimud on sellised spekulatsioonid ümber lükanud, samas on Hiinas karmistatud sarnastele biolaboritele kehtestatud nõudeid.

Hiina laborist toimunud lekkest sai 2004. aastal alguse SARS-i puhang, mille tagajärjel suri üks ja nakatus 9 inimest. Hiina valitsus põhjendas seda hooletusega ja süüdlased said karistada.

Briti valitsus ametlikult ei kinnita neid kahtlusi, et viirus võis laborist alguse saada. Briti Hiina saatkond kommenteeris kahtlusi nii, et sellised spekulatsioonid kahjustavad Hiina riigi ja rahva jõupingutusi ja ohverdusi üleilmse tervise ja julgeoleku tagamisel. Hiina saatkonna esindaja märkis, et Hiina avalikustas kohe viiruse geneetilise info ja jagas seda Maailma Terviseorgansatsiooniga. Samuti võttis Hiina ette meetmed viiruse leviku tõkestamiseks, jagas kogemust teiste riikidega ja andis abi 120 riigile, sealhulgas Ühendkuningriigile.

Professor Richard Ebright aga märkis, et Hiina teadlased töötasid viirustega 2. bioohutuse taseme tingimustes, kuigi vajalik oleks olnud 4. tase. Professori väitel võis nakkus kanduda labori töötajale ja sealtkaudu ülejäänud elanikele. Ühes Lõuna-Hiina tehnoloogiainstituudi uuringus leiti, et viirus võis valla pääseda Hiina haiguskontrolli keskuse laborist, aga peale selle avaldamist eemaldati uuring veebist.

Pärast seda, kui Wuhani kalaturg jaanuaris suleti levis info, et esimene nakatunu oli Viroloogia Instituudi töötaja Huang Yanling. Instituut väitis pärast seda, et see oli valeinfo, et Huang lahkus 2015. aastal ja on hea tervise juures.

Did coronavirus leak from a research lab in Wuhan?

The idea is ‘no longer being discounted,’ according to Government sources A Cobra member said it did not rule out that the virus spread from a laboratory But Downing Street said it ‘did not recognise’ the claims being made Ministers fear that the coronavirus pandemic might have been caused by a leak from a Chinese laboratory, The Mail on Sunday can reveal.

Kommentaarid
(Külastatud 1,116 korda, 1 külastust täna)