41-aastane soomlanna ei kuulunud koroonaviiruse ohustatud sihtgruppi, aga pidi äärepealt ära surema

Veel kuu aega tagasi arvas 41-aastane soomlanna Maija, et jutt koroonaviiruse ohtlikkusest on lihtsalt inimeste hirmutamiseks. Nüüd, pärast surmasuust väljatulekut on tema arvamus muutunud.

Maija on kahe teismelise lapse ema Valkeakoskist. Veel kuu aega tagasi oli ta täiesti terve ilma mingite krooniliste hädadeta. Isegi grippi põdes ta haruharva. Ta ei suitseta ega liialda alkoholiga, vahendab MTV.

Maija läks märtsi keskpaigas üle kaugtööle ja järgis seoses koroonaga kõiki nõudeid ja soovitusi. Ometi jäi ta haigeks, ja veel väga raskelt. Algul tundis naine lihtsalt väsimust. Jõudu polnud enam millegi jaoks.

Lapsed rääkisid hiljem, et ta magas päev läbi ja oli vihane. Varsti aga hakkas tema medõeks õppinud õde muretsema. Lisaks muudele vaevustele tõusis palavik, mis lõpuks oli 39. Seda on palju inimese jaoks, kes tavaliselt pole haige.

Naine tunnistab, et ei mäleta, millal viimati oli haige. Ta võttis paratsetamooli suurima lubatud koguse, aga hommikul oli palavik ikka 38-39 juures. Lisaks palavikule oli naisel köha. Lõpuks oli olukord nii hull, et õde pani arsti juurde aja kinni.

Ta poleks ise suutnud enam haiglasse minna. Lõpuks, kui ta haiglas oli, siis ei saanud lamada, kuna köha oli nii tugev. Esimene arstivisiit aga mingit selgust ei andnud. Tal diagnoositi äge hingamisteede nakkushaigus ja teda uuriti. Mõne päeva pärast läks ta uuesti arsti juurde ja tal tuvastati äge kopsupõletik, mille tarbeks määrati antibiootikumikuur.

Ravimitest aga midagi abi ei olnud ja olukord läks üha hullemaks. Siis pandi Maija haiglasse. Kui ta haiglasse jõudis, siis suhtuti temasse kui koroonapatsienti, kuigi testi polnud veel tehtud. Lõpuks tehti esimene test ja see oli negatiivne.

Maija viidi kõigepealt Valkeakoski haiglasse, sealt edasi Tamperesse ja intensiivi. Ta oli veel Tamperes öelnud, et enesetunne on hea. Pärast seda öeldi talle, et ta pannakse narkoosi alla. See oli oluline, sest ilma narkoosita poleks naine hingamisaparaati välja kannatanud.

Pere elas sel ajal läbi väga raskeid hetki, sest arstid naisele palju lootust ei andnud. Kui Maija lõpuks äratati pärast nädalast hingamisaparaadi all olekut, siis olid tunded segased. Ta ei suutnud rääkida ega kirjutada. Kõige raskem oli teadmine, et ta oleks võinud tõepoolest surra.

Maija lähedased teadaolevalt viirust ei saanud. Naine aga pidi kõige lihtsamaid asju nagu sukkade jalga panek uuesti õppima hakkama, sest need olid pika narkoosis oleku ajal ununenud. Naine on juba üle kuu aja olnud haige ja ei suuda veel tööle minna. Ta pole võimeline isegi autorooli istuma.

Vaatamata kõigele on naine lootusrikas, et kopsud ja kõik muu taastuvad. Kopsud olid väga raskes olukorras, aga nende seisukord on paranenud. Naine oli varem mõelnud, et koroonaviirus tõenäoliselt ei nakka ja kui nakkab, siis kergelt – ta ei kuulu ju riskigrippi. Nüüd aga tahab ta hoiatada kõiki soomlasi – koroonal pole vahet, keda ta nakatab.

Maija ei taha kedagi hirmutada, aga ta lisab, et haiglakohti pole lõputult. Tema väitel ei tohi Soomes jõuda sinna, et haiglakohti on vähem kui haigeid. Kui olukord halveneb, siis ilma intensiivravita ellu ei jää. Naine räägib, et reaalsus on see, et mõned nakatuvad, teised mitte. Mõned nakatuvad raskelt, teistel on leebed haigusnähud.

Raske haiguse läbi põdenud naine on tänulik meedikutele ning kutsub kõiki üles juhiseid järgima. Samuti on ta saanud palju heasoovlikke sõnumeid, isegi tundmatutelt inimestelt.

Maija haiguse kulg detailselt:

Esmaspäev, 13. märts

Maija jäi koroona tõttu kaugtööle. Mingeid vaevusi polnud. Naine on tänulik tööandjale, kes võimaldas kaugtööd, muidu oleks ta võinud ka töökaaslasi nakatada.

Reede, 20. märts

Tõusis palavik. Algul oli see mõõdukas, aga siis kerkis üle 39. Lisaks vaevasid köha ja väsimus.

Teisipäev, 24. märts

Maija käis arsti juures, kus võeti proovid. Põletik polnud veel suur, aga diagnoositi hingamisteede nakkus.

Neljapäev, 26. märts

Maijal tuvastati kopsupõletik, mida raviti antibiootikumidega.

Reede, 27. märts

Antibiootikumidest polnud abi ja Maija paigutati Valkeakoski haiglasse.

Pühapäev, 29. märts

Maija viidi kiirabiga Tampere haiglasse, kus võeti uued proovid. Ta paigutati intensiivi ja hapnikuaparaadi alla. Kopsupildid olid hirmutavad. Eelmisel päeval tehtud koroonatest andis negatiivse tulemuse. Naisesse suhtuti kui koroonapatsienti.

Esmaspäev, 30. märts

Olukord oli kriitiline. Maija pandi nädalaks narkoosi alla. Kui ta oleks olnud ärkvel, siis poleks kopsud vastu pidanud. Uus koroonatest oli positiivne. Kopsudes oli nii bakterite kui viiruse põhjustatud põletik.

Pühapäev, 5. aprill

Maija äratati, millele järgnesid neuroloogilised vaevused. Oli hetki, mil ta ei reageerinud välistele ärritajatele. Ta nägi ja kuulis viirastusi ning kaotas aeg-ajalt kõnevõime, mis tuli hingamisaparaadist ja narkoosist.

Neljapäev, 16. aprill

Maija pääses lõpuks koju. Neuroloogilised probleemid olid taandunud. Naine aga väsib kergesti, kopsud pole enam endised. Taastumine võtab aega nädalaid, või isegi kuid.

Kommentaarid
(Külastatud 1,968 korda, 1 külastust täna)