Viimast kuud rase soomlane Roomas: haiglas käik avas silmad

Viimast, üheksandat kuud lapseootel soomlane kirjutab Itaalia pealinnast Roomast, et suhtus ise Itaalia põhjaosas levivasse koroonaviirusse kerge umbusuga, aga viimane haiglasse käik avas tema silmad.

Ta käis veel rasedate ujumises, kaasas 4-aastane tütar. Pühapäeval aga ujula suleti ning terve Põhja-Itaalias pandi karantiini. Pühapäeva õhtul sai veel käidud naistepäeva õhtusöögil lähedalasuvas restoranis. Iga teine laud oli tühi ja keegi enam põsemusisid ei andnud, vahendab MTV.

Esmaspäeval käis naine oma sünnitushaiglas Policlinico Agostino Gemelli rutiinses kontrollis. See käik avas silmad. Esiteks oli harjumatu näha Rooma üht suurimat haiglat pooltühjana. Tavaliselt võtab tavalise vereproovi andmine mitu tundi, nüüd aga oli kõigi proovide võtmine peatatud.

Koridori ääres oli igale teisele toolile pandud peale silt kirjaga „Ära istu”. Liftide juures oli juhend, et liftis saab olla ainult 4 inimest, igaüks oma nurgas. Pea kõigil haiglatöötajatel oli ees näomask, nagu ka osal patsientidest. Anestesioloog soovitas rasedatel naistel istuda võimalikult hajali, eemale teineteisest.

Günekoloog tegi asja selgeks: kodukarantiin kuni raseduse lõpuni. Kedagi ei tohi kutsuda külla ega kellelegi külla minna. Abikaasa peab võimaluse korral jääma kodutööle, kaup tuleb tellida koduuksele. Lasteaed on kinni kuni aprillikuuni, nii et laps ei näe oma sõpru. Sama päeva õhtul kuulutas peaminister Giuseppe Conte välja karantiini üle terve Itaalia.

Tööl, poes ja arsti juures tohib Itaalias nüüd käia, aga selleks peab allkirjastama siseministeeriumi tõendi. Valetamise korral võib saada trahvi või aresti. Olukord Itaalias on murettekitav, kuna kõik muutub nii ruttu. Nakatumiste ja surmade arv kasvab kiiresti. Kui inimesed on harjunud kehtestatud reeglitega, tulevad peale uued. On tunne, et terve Itaalia läheb aegamööda lukku.

Viirus ise muretsema ei pane, küll aga pole kindel, kas Itaalia meditsiin suudab koormusele vastu panna. On tekkinud hirmud. Mis siis, kui meest ei lasta kaasa sünnitusele? Juba praegu lasti günekoloogi juurde vaid lapseootel ema, isad pidid jääma ukse taha.

Mis siis, kui ei saa epiduraali, sest kõik anestesioloogid on kas haiged või karantiinis? Millal Soomes elavad vanemad pääsevad last vaatama? „Oleks võinud Soome minna,” ohkas günekoloog. Teisest küljest, vanemate kodulinnas Soomes tuvastati sel päeval esimene nakatumine. Varsti pole viiruse eest pääsu enam kusagil.

Kommentaarid
(Külastatud 1,592 korda, 1 külastust täna)