Värske uuring: koroonaviirus võib ka lastel tuua kaasa raskeid haigusnähte

Uus koroonaviirus pole lastele nii leebe nagu varem arvatud, selgub värskest, teadusajakirjas Pediatrics avaldatud uurimisest.

Kuigi enamusel lastest tekitab koroonaviirus vaid leebeid haigusnähtusid, võib teatud osal lastest olla ka raskeid vaevusi või isegi surm. Eriti ohtlik on haigus imikutele ja eelkooliealistele lastele.

Värske uuring põhineb 2134 Hiina lapse ja nooruki andmetel. Vaid kolmandik nakatumistest olid kinnitatud laborianalüüsidega. Ülejäänud juhtumid põhinevad laste vaevuste kirjeldusel, rindkere röntgenpiltidel, vereproovidel ja teiste nakatunutega kokkupuutel. Juhtumid olid vahemikus 16. jaanuarist kuni 8. veebruarini 2020. aastal.

Üle 90 protsendil lastest olid vaevused leebed või keskmised. Ligi poolel alla 18-aastastest olid vaevused leebed nagu palavik, väsimus, köha, nõrkus ja kõhulahtisus. Enam kui kolmandikul ehk 39 protsendil lastest olid vaevused keskmised ja neil kujunesid välja kopsupõletik ja muud kopsuvaevused. Ligi 4 protsendil lastest puudusid üldse vaevused.

Ligi 2000 lapse hulgast 125 ehk ligi 6 protsendil ilmnesid rasked haigusnähud. Üks 14-aastane poiss oli lausa surnud, 13 lapse olukord oli kriitiline, mis tähendab, et nende hingamiselundid ja muud siseorganid hakkasid üles ütlema. Muud vaevused olid rasked, kuna lastel tekkis õhupuudus.

Raskelt haigestunud 125 lapse hulgas olid üle 60 protsendi alla 5-aastased lapsed. Rasketest juhtumitest 40 oli alla aasta vanustel lastel. On võimalik, et osa väikseid lapsi on haigusele tundlikumad, kuna nende kopsud ja elundid ning immuunsüsteem pole veel välja kujunenud. Ühtlasi näitab uuring, et lastel ei saa raskeid juhtumeid välistada. Seetõttu peaks haiglad valmistuma seoses koroonaviirusega ka haigete laste vastuvõtuks.

Laiemas plaanis põevad aga lapsed uut koroonaviirust kergemini kui eakad ja krooniliste haigustega inimesed. On teooria, et lastel pole kopsudes välja kujunenud ACE-2 retseptorid, mistõttu on haigusel raskem nakatuda. Koroonaviirus kasutab rakkude ACE-2 retseptoreid, et kinnituda hingamisteedesse.

Laste kopsud on täiskasvanute omast tervemad, kuna nad pole kokku puutunud õhusaaste ja suitsetamisega. Täiskasvanutel on rohkem üldist tervislikku olukorda ja immuunsust mõjutavaid kroonilisi haigusi. Teisalt on ka võimalik, et organismi äge kaitsereaktsioon viiruse vastu kutsub organites esile ohtliku põletiku.

Click to access peds.2020-0702.full.pdf

Kommentaarid
(Külastatud 618 korda, 1 külastust täna)