Surmahaige soome laulja on Kanaaridel paanikas ja tahab tagasi kodumaale

„Kanaaride keisrina” tuntud 73-aastane soome laulja Jorma Kalevi sai poolteist aastat tagasi teada, et põeb kopsufibroosi. Arst andis eelmise aasta juunis elupäevi veel aastaks või isegi vähemaks. Iga päev võib laulja jaoks olla viimane.

Koroonaviirus on levinud üle maailma ja eriti ohtlik on see krooniliste haigete jaoks. Jorma Kalevi on jälginud Kanaaridel murega haiguse levikut, vahendab Iltalehti.

Kalevi tunnistab, et on haige ja üle 70-aastane, nii et kuulub riskigruppi. Laulja tunneb end samas praegu paremini kui eelmisel aastal. Enam pole nii hullu köha kui eelmisel aastal. Füüsiline vorm on aga nõrk. Laulmise ajal ta püsti seista ei jaksa, seetõttu laulab istudes.

Lauljat paneb muretsema Soome lendude olukord. Paljud lennud on ära jäetud. Jorma Kalevi tahaks ise võimalikult kiiresti Soome pääseda. Ta ei tea, millal läheb järgmine lend. Räägitakse, et alles oktoobris. Seetõttu on mees juba paanikas. Paljud räägivad, et ka sõjaaeg elati üle, aga see on hullem kui sõda. Laulja elab kõrvalises kohas, kus netiühendus on aeglane. Seetõttu ei saa ta kõike infot kohe kätte. Mees sooviks kohe Soome sõita.

Kanaaridel piiratakse inimeste liikumist suurte trahvidega. Üks tuttav oli käinud õlut ostmas ja kui tal polnud ette näidata poetšekki ega toitu, sai 600 eurot trahvi. Liikuda tohib ainult taksoga, aga taksot pole võimalik saada. Trahve tehakse, kuna inimesed muudmoodi reeglitest kinni ei pea. Samas oli kaubanduskeskuse parkla autosid täis, räägib juba 40 aastat Kanaaridel talvitunud laulja.

Kalevi pole ise kaubanduskeskuses käinud, vaid külastab näomaski ja kinnastega väiksemaid poode, kust saab vajaliku toidu. Toidupoed on avatud ja seal on kaup olemas, nii et ei pea konserve sööma. Muidu istub mees kodus ja kuulab raadiot. Surmahaige laulja soovib vaid üht: kopsusiirdamist. See võib päästa tema elu. Sellega on vaid üks probleem – see maksab erakliinikus pool miljonit eurot, selleks pole lauljal raha.

Kalevi räägib, et Soome arstid tegid teda ravides vea. Sellest on juba 17 aastat, kui ta käis rauapuuduse ja aneemia tõttu arsti juures. Näidud olid kogu aeg langenud. Alles 2018. aasta septembris tuvastati kopsufibroos – aneemia oli samuti tingitud kopsudest. Teda aga ei ravitud, kuna ta on üle 70-aastane.

Kopsufibroosi on mees saanud ilmselt tubakasuitsust ja hallitusest, mida Hispaanias on palju. Mees kolis uude kohta, mis asub Playa del Inglesi keskusest paarikümne kilomeetri kaugusel. Soome kopsuarst andis lauljale eelmisel suvel elupäevi aasta või isegi vähem. Arst kuulas kopsusid ja ütles, et nagu paberit kortsutataks kokku. Nüüd on mees teadmatuses ja ei tea, kust saada abi.

Laulja majanduslik olukord on kehv ning kulud on suuremad kui sissetulekud. Suhtlemine fännidega on samuti kannatanud, kuna häkkerid võtsid tema kodulehe maha 17. veebruaril. Ta suhtleb fännidega restorani Amigo facebooki külje kaudu. Raadio Pooki kuulajad tõstsid Jorma Kalevi laulu Amigo edetabeli etteotsa. Laulja on fännidele väga tänulik.

Jaanuaris tuli välja Jorma Kalevi uus singel Cuba Libre, mis peaks peagi jõudma raadiotesse. Lugu saab vaadata-kuulata ka Youtube’i kanalil.

Kommentaarid
(Külastatud 2,279 korda, 1 külastust täna)