Soomes võib peagi saabuda koroonaviiruse järgmine faas – siis suletakse koole, jäetakse ära üritusi ja soovitatakse vältida ühistransporti

Soomes ollakse praegu seoses koroonaviirusega esimesel tasemel, aga teine tase võib kohe kätte jõuda. Järgmises faasis tuleb vältida rahvahulki ja tipptunnil ei soovitata kasutada ühistransporti.

Euroopa haiguste ennetus- ja kontrollikeskus ECDC on jaganud viiruse leviku 5 eri faasi lähtuvalt sellest, kui palju on nakatumisi, kas nakatumiste käiku on võimalik jälgida ja milliseid meetmeid võtta tarvitusele. Stsenaariumid on nummerdatud nullist neljani vastavalt olukorrale, vahendab MTV.

Soome on praegu esimesel tasemel, mis tähendab, et riigis on mitmeid üksikuid nakatumisi ja viirus on kandunud ühelt inimeselt teisele, aga nakatumiste käiku on võimalik veel jälgida ning nakkus ei levi kontrollimatult. Eesmärk selles faasis ongi takistada haiguse levikut ja teavitada inimesi, kuidas nad saavad haiguse levimist ja nakatumist ära hoida. Enamus Euroopat on hetkel selles esimeses faasis.

Stsenaarium 2 tähendab seda, et nakatumiste hulk kasvab ja haigus levib kohapeal kiiresti ning selle käiku pole võimalik enam jälgida, mistõttu ei ole teada, kes on kellelt haiguse saanud. ECDC hinnangul levib ka mujal Euroopas viirus samamoodi nagu Itaalias. Võib seega juhtuda, et ka Soome jõuab peagi sellesse teise faasi.

Praktikas tähendab teine faas seda, et piirkondadele, kus on rohkem nakatumisi, antakse eraldi juhised. Suuremad üritused jäetakse ära või soovitatakse neid muuta, samuti ei soovitata sellistel üritustel osaleda. Lisaks võidakse sulgeda koolid ja lasteaiad ning soovitatakse vältida tipptunnil ühissõidukeid nagu bussid ja rongid.

Soovitatakse vältida üleliigseid kontakte teiste inimestega, see tähendab kätlemise ja suudlemise vältimist,  kaugtöö lisamist ja kliendikohtumiste korraldamist kas telefoni teel või videokonverentsi kaudu.

Kolmandas faasis levib viirus riigisiseselt juba teatud piirkondadest väljaspool inimeste vahel ning terviseasutused on üle koormatud. See tähendab samu meetmeid, mis faasis kaks, aga veidi karmimalt. Neljandas faasis levib viirus juba kontrollimatult. Selles faasis raviasutuste töö nõrgeneb, kuna osa meedikutest on saanud nakkuse. Selles faasis püütakse nakkuse levikut ära hoida kõigi vahenditega, aga see võib olla juba raske.

ECDC märgib, et tegemist on kujuteldavate stsenaariumitega, mis ei pruugi igas riigis välja kujuneda. Itaalias aga näiteks on jõutud juba niikaugele, et on hakatud piirama inimeste liikumist, inimestel palutakse olla kodus ning rahvakogunemised on keelatud, spordivõistlused ära jäetud ja pulmi ega matuseid järgnevate nädalate jooksul ei toimu. Söögikohad peavad uksed sulgema hiljemalt kell 18 ning kliendid peavad istuma teineteisest vähemalt meetri kaugusel.

Kommentaarid
(Külastatud 10,317 korda, 1 külastust täna)