Soomes töötav Eesti ehitaja: Selle kriisi hind on tuhanded katkised pered

Soomes töötav eestlasest ehitaja Valdur (45) pidi jätma oma pere Eestisse. Viimased 22 aastat Soomes töötanud mees räägib, et piiride sulgemine lööb valusalt tuhandeid peresid Eestis ja mõjutab kümnete või isegi sadade tuhandete eestlaste elu.

Koroonaviiruse pandeemia tõttu on Soome valitsus otsustanud lõpetada eestlaste töölkäimise Soomes. Soome saavad tulla ainult Soome kodanikud ja Soomes püsivat elukohta omavad inimesed. Tööl käimine on Soomest lubatud ainult Rootsis ja Norras, vahendab Iltalehti.

Eestlased pidid seetõttu otsustama, kuhu nad tahavad jääda. Valdur märgib, et Eesti ja Soome vahel käis pidevalt ligi 20 000 eestlast ja kõigi nende ning nende perede elu mõjutab see olukord otseselt. Helsingi piirkonnas on 30 protsenti ehitustöötajatest välismaalased ja neist omakorda enamus on eestlased. Soome firmades on tööl ligi 30 000 eesti ehitajat, lisaks veel 15 000, kes käivad Soomes lühikesi tööotsi tegemas.

Valdur tunnistab, et sõitis ise eelmisel nädalal Eestisse teadmisega, et võib käesoleval nädalal tagasi tulla. Siis aga luges meediast, et peab Soome tagasi sõitma, kuni on veel võimalik. Samamoodi käisid paljud edasi-tagasi, aga nüüd pidid paljud kiiresti lahkuma nii, et ei saanud õieti hüvastigi jätta.

Kõige hullem on kriisi juures ebakindlus, kuna keegi ei tea, kui kaua selline olukord kestab ja kui kaua Soome eestlastele piiri kinni hoiab. Võib minna 2-3 kuud, aga võib minna pool aastat. Või isegi aasta. Selle hind on tuhanded katkised pered ja inimsuhted, märgib Valdur.

Võib juhtuda, et kaasad ei jaksa teineteist ära oodata, närvid ei pea vastu ootamisele ja armukadedusele. Mõni võib hakata jooma või mõistuse kaotada. Valduril jäid Eestisse naine kahe väikse lapsega ja 10-aastane tütar, keda kõiki peab mees ülal pidama. Tütar on käinud palju Soomes, aga nüüd enam mitte. Samuti ei pääse isa Eestisse, kuni ta on Soomes. Ta võib Eestisse naasta, aga tagasi enam ei saa. Skype’i kaudu saab suhelda, aga see pole see.

Valdur märgib, et ehitused Soomes töötavad ja neid pole tõenäoliselt kavatsust sulgeda. Soomes teatakse, et eestlaste panus on väga oluline. Valduri väitel see Soomele kasuks ei tule, kui eestlasi eemal hoitakse. Eesti ehitusmehed ei käi palju Soomes ringi, mistõttu pole neid vaja karta. Eesti ehitajad peaks saama võimaluse käia kodus vähemalt üks kord kuus. Valdur naljatab, et isegi vanglas on kergem, kuna seal on teada, millal vangistus lõppeb.

Soomes on küsitud, miks ei võiks Eesti ehitajad olla kriisi ajal Eestis, kuna räägitakse, et Eestis on palgad ehitustel samasugused kui Soomes. Valdur ütleb selle peale, et üks asi on, mida räägitakse, teine asi on reaalsus. Kui Soome ehitusmees läheb Tallinnas tööd küsima, pakutakse talle palka 6-8 eurot tunnis, mitte enam. Sellega teenib Eesti mõistes keskmist palka, aga sellega ei maksa tagasi kodulaenu, autoliisinguid ja muud.

Valdur tunnistab, et tema väljaminekud kuus on ligi 3000 eurot. Eestis pole võimalik sellist raha teenida. Temasugusele ehituse-ala väikeettevõtja jaoks on Soomes palju rohkem tööd kui Eestis, kus kõik käib tutvuste kaudu.

Valdur räägib, et praeguse kriisi mõjul on Soomes töötavad eesti ehitusmehed jagunenud kahte eri leeri, kel pole palju ühist peale kodakondsuse. Ühel pool on need eestlased, kel on Soomes töö ja pere, kindel töökoht ja kes on ametiühingu liikmed ning on need, kes on pendeldanud Eesti ja Soome vahel aastaid. Nüüd tunnevad esimesed kahjurõõmu teiste üle ja seda isegi ei varjata. Eestis on selline ütlemine, et parim toit on teine eestlane.

Ehitusmees Valdur räägib, et töötab Soomes ehk veel 5 aastat ja siis läheb lõplikult Eestisse tagasi, kui teda sinna lastakse.

Virolaisrakentaja Valdur, 45, joutui jättämään perheensä Viroon, kun Suomi laittoi rajat kiinni: “Hintana tuhansia rikki meneviä perheitä”

Valdur Rebane ei välttämättä ole kaikkein tyypillisin Suomessa työskentelevä virolaisrakentaja, mutta hän on poikkeuksellisen avoin ja sanavalmis. Rebane on työskennellyt pääosin Suomessa viimeiset 22 vuotta ja nähnyt ja kokenut sinä aikana monenlaista, niin myönteistä kuin kielteistäkin.

Kommentaarid
(Külastatud 5,673 korda, 1 külastust täna)