Soomes on narkomaane kaks korda enam kui varem arvatud

Kangete narkootikumide tarvitajate arv on Soomes viimase 5 aastaga kahekordistunud. Eriti palju on tulnud uusi tarvitajaid juurde noorte ja naiste hulgas.

Kangete opioidide tarvitajaid on juba rohkem kui amfetamiini tarvitajaid. Opioidide nimed on näiteks Subutex, Panacod, Tramadol ja Metadon, vahendab Yle.

Opioidide probleemsete kasutaja arv arvati varem olevat Soomes ligi 12 000, aga värske, meditsiiniajakirjas Duodecim avaldatud uuringu andmetel on neid 30 000. Amfetamiini tarvitajaid on vähem.

Narkomaanide hulk on kasvanud kõigis vanusegruppides, aga eriti noorte ja naiste hulgas. Kokku on amfetamiini ja opioidide probleemseid tarvitajaid Soomes 44 500. Opioidide tarvitajate arv kasvab, kuna amfetamiini tarvitajatest saavad ajapikku opioidide tarvitajad. Probleem on ka selles, et amfetamiinisõltuvust ei ravita ning kui amfetamiini tarvitajal on halb olla, hakkab ta tarvitama opioide.

Kangete narkootikumide tarvitamist soodustab ka üldine positiivsem suhtumine narkootikumidesse. Kanepi tarvitamine on plahvatuslikult kasvanud ja sellega koos kasvab kõigi teiste narkootikumide tarvitamine. Kanepi tarvitamine on eriti kasvanud 25–34-aastaste naiste hulgas.

Opioidiongelma räjähtänyt käsiin: kovien huumeiden ongelmakäyttäjiä Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin

Opioidien ongelmakäyttäjien määrän arvioidaan kaksinkertaistuneen viidessä vuodessa. Heitä on lähes 30 000. Erityisen paljon on lisääntynyt nuorten ja naisten ongelmakäyttö. Opioidiongelmaisten määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Heitä on jo enemmän kuin amfetamiinin ongelmakäyttäjiä. Opioidien kauppanimiä ovat esimerkiksi Subutex, Panacod, Tramadol ja Metadon. Opioidien ongelmakäyttäjien arvioitu määrä on lähes kaksinkertaistunut lyhyessä ajassa: vuonna 2012 heitä arvioitiin olleen noin 15 000.

Kommentaarid
(Külastatud 435 korda, 1 külastust täna)