Soomes kõiki koroonakahtlusega inimesi enam ei testita – leebete haigusnähtudega võib olla kodus

Edaspidi võetakse Soomes koroonaviiruse proovid ainult piiratud hulgalt inimestelt. Kui heas seisus patsiendil pole hingamisraskusi, siis võib põdeda kodus olles.

Koroonapatsientidelt ei võeta enam proove näiteks Helsingi ja Kuopio haiglate piirkonnas. Kui inimesel pole raskeid vaevusi, siis pole enam vaja arsti välja kutsuda, vahendab Yle.

Nakatunud inimesed peaksid olema kodus ning järgima tavapäraseid hingamisteede haiguste koduse põdemise reegleid. Proovid võetakse edaspidi nendelt, kel on rasked haiglaravi vajavad vaevused, haigestunud meditsiinitöötajatelt, patsientidelt, kelle vaevustele ei leita muud seletust, üle 65-aastastelt haigetelt ning kodukarantiinis olevatelt hingamisraskustega patsientidelt.

Lisaks võidakse proove võtta haridusasutuste töötajatelt, kui isik on käinud välismaal 14 päeva enne haigusnähtude ilmnemist. Kõiki kahtlusaluseid nakatunuid enam ei testita. Seetõttu pole kahtluse korral enam vaja teatada tervisekeskusele. Kui isik kahtlustab koroonaviirust või grippi, tuleb kodus olla vähemalt nädal aega alates haigusnähtude ilmnemisest. Arstiabi poole tuleb pöörduda ainult siis, kui tervislik olukord halveneb sedavõrd, et kodus enam hakkama ei saa.

Soome terviseamet muutis eile neljapäeval juhiseid selliselt, et proove ei võeta enam reisil käinutelt, vaid keskendutakse neile, kelle olukord on raskem.

Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata – hyväkuntoinen voi pysytellä kotona

Näytteitä otetaan jatkossa enää rajatulta ryhmältä. Jos hyväkuntoisella henkilöllä on hengitystieoireita, ohje on pysytellä kotona. Osa sairaanhoitopiireistä ei enää testaa jokaista koronavirusepäilyä. Muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä Kuopion yliopistollinen sairaala ovat ilmoittaneet rajoituksista. Jos hyväkuntoisella henkilöllä on hengitystieoireita, hänen ei enää tule soittaa päivystysnumeroihin.

Kommentaarid
(Külastatud 953 korda, 1 külastust täna)