Soomes haigestub koroonaviirusesse erakordselt palju lapsi – miks see nii on?

Soomes on koroonaviirusse haigestumine tuvastatud 59 inimesel, neist neli on lapsed. Seda on rohkem kui teistes riikides.

Esimene lapse haigestumine tuvastati Soomes 1. märtsil, kui Helsingi haigla andis teada, et üks haigestunutest on kooliealine laps. Juhtumi tõttu pandi palju inimesi karantiini, vahendab Iltalehti.

Maailmas on teadaolevalt haigestunutest vaid 2 protsenti lapsed, Soomes on laste osa suurem. Lastel ja noortel on aga vaevused leebed.

Tampere ülikooli haigla nakkushaiguste arst Jaana Syrjänen räägib, et Soome erinevus võrreldes teistega tuleb sellest, et Soomes on võetud proovid ka kergete haigusnähtudega patsientidelt. Paljudes riikides testitakse vaid neid, kes on raskelt haiged.

Kergete nähtudega patsientidelt proovide võtmine on tulnud näiteks sellest, et nad on reisinud ohupiirkonnas või kokku puutunud nakatunud isikuga. Nii on haigus tuvastatud ka noortel ja lastel. Lisaks on lapsed puutunud kokku nakkusega koolis.

Soome terviseameti andmetel on 11. märtsi seisuga Soomes võetud proov ligi 900-lt patsiendilt. Laste haigestumist on mõjutanud ka suusapuhkused, mil soomlased käisid Austrias Tiroolis ja Saksa ohupiirkonnas. Epideemia piirkond on seal laienenud.

Koroonaviiruse tõrjumist takistabki see, et paljudel patsientidel on väga leebed haigusnähud. Lastel ja noortel võib haigus kulgeda nii kergelt, et nad võivad enesele teadmata teisi nakatada. Samuti võib juhtuda, et leebete vaevuste tõttu ei saadagi aru, et laps on haige. Seetõttu on püütud Soomes haiguse levikut tõkestada karantiinidega, et leebete nähtudega patsiendid ei puutuks kokku nendega, kellel võib haigus kulgeda raskelt.

Suomalaislasten koronatapaukset puhuttavat – miksi meillä on niin monia lapsipotilaita?

Suomen koronatapauksista useampi koskee lapsia tai nuoria. Miksi Suomessa koronavirukseen on sairastunut prosentuaalisesti hieman enemmän lapsia kuin maailmalla? Koronaviruksen on saanut Suomessa tähän mennessä jo 59 henkilöä. Heistä ainakin neljä on ollut lapsia. Ensimmäinen tapaus tuli julki 1. maaliskuuta, kun HUS kertoi, että yksi sairastuneista on kouluikäinen lapsi. Tapaus aiheutti runsaasti karanteeneja.

Kommentaarid
(Külastatud 12,755 korda, 1 külastust täna)