Soome haiglaõed kurdavad, et neid ei testita koroonaviiruse suhtes, kuna teste ei jätku

Soome haiglaõed kurdavad, et neid ei testita koroonaviiruse suhtes isegi haigusnähtude korral, kuna teste ei ole piisavalt.

Soome terviseamet ja valitsus on samas pidanud meedikute tervise eest hoolitsemist kõige olulisemaks. Ometi kurdavad meedikud, et neid ei suudeta piisavalt testida, vahendab Iltalehti.

Koroonaviiruse nakkusega haiglaõde on samas väga ohtlik, kuna ta võib nakatada haiglas teisi inimesi. Nakatunud inimene võib teisi nakatada isegi enne, kui ilmnevad haigusnähud.

Üks haigla, kus näiteks haiglaõdesid ei suudeta testida on Kuopio haigla ning haiglas probleemi tunnistatakse. Samas ei saa haigla töötajad aru, kuidas ei suudetud õigel ajal haiglatesse testikomplekte tellida, kuigi haiguse ohtlikkus oli maailmas juba ammu teada. Itaalias läks koroonaviirusega asi käest ära just seetõttu, et haigus hakkas levima haiglatöötajate hulgas. Kuopio haiglast öeldi, et testimise osas on esikohal patsiendid ja alles siis tulevad töötajad.

Praegu on Kuopio haiglas näiteks juhised, et end haigena tundev töötaja peab jääma koju, aga teda ilmtingimata ei testita. Ainus tingimus, mil meedikuid testitakse on see, kui nad on tulnud viimase kahe nädala sees välismaalt ja neil on rasked haigusnähud.

Haigla töötajatele välja antud juhistest tuleb välja, et haigla töötaja võib nakatuda, kui on patsiendile lähemal kui 2 meetrit 15 minuti jooksul. Haiglaõed aga peavad seda 15 minuti juttu laest võetuks, mis pole millegagi põhjendatud. Selliste tingimuste juures poleks vaja seada Soomes sisse mingeid piiranguid, sest ükski soomlane naljalt kellegagi üle 15 minuti ei jutusta ning kõik hoiavad teineteisest niisamagi piisavalt kaugele. Lähikontaktiks peetakse ka seda, kui meediku peale satub haige eritist. Aga mitte ükski neist kirjeldatud juhtumitest pole piisav, et meedikut viiruse suhtes testitaks. Neil juhtudel peab meedik helistama oma ülemusele ja tervisekeskusse, kus pannakse kinni arsti aeg. Arst võtab ühendust nakkusarstiga ja kahtlusalune nakkuse saanud meedik peab jääma kaheks nädalaks karantiini.

Oireilevia hoitajiakaan ei aina testata – sairaalan mukaan testejä ei ole tarpeeksi

THL on vakuuttanut hoitajien terveyden olevan etusijalla, mutta heitä ei testata muita herkemmin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on vakuuttanut hoitajien terveyden olevan etusijalla, jotta terveydenhoitojärjestelmä kestää koronan aiheuttaman lisäpaineen. Myös hallitus on korostanut, kuinka tärkeää hoitajien terveydestä huolehtiminen on, jotta hoitajakapasiteetti riittää koko koronakriisin yli.

Kommentaarid
(Külastatud 774 korda, 1 külastust täna)