Soome firma tekitas Eestisse Euroopa suurima kasutatud rehvide kalmistu ja see on seal seisnud juba 10 aastat

Soome firma Kuusakoski tekitas Eestisse 2010. aastal Euroopa suurima kasutatud rehvide kalmistu ja see on seal seisnud juba 10 aastat. Rehvid seisavad Tartus Raadi lennuväljal lageda taeva alla, nende süttimine kujutab endast suurt keskkonnaohtu.

Raadil on rehve 12 000-14 000 tonni. Pilt on nagu Hollywoodi katastroofifilmis. Eesti siseminister Mart Helme ütles, et kui rehvid põlema süttivad, tuleb kolmandik Tartu linnast evakueerida. Põlevad rehvid eraldavad mürgiseid gaase, mistõttu võib suitsu sisse hingamine olla eluohtlik, vahendab Iltalehti.

Rehvid on Tartusse kokku vedanud Soome firma, Kuusakoski tütarfirma AS Kuusakoski. Kuusakoski vedas viie aasta jooksul Raadile rehve 9530 tonni. Lisaks vedasid rehve veel kaks ettevõtet. Rehve veeti Raadile ka enne 2010. aastat, kui Eestis korraldati Teeme ära kampaania ja selle käigus vanu rehve kokku korjati. Kuusakoski oli sõlminud leppe MTÜ-ga Rehviringlus vanade rehvide käitlemiseks. Rehviringlus tunnistab nüüd, et ei teadnud, et Kuusakoski rehve ise ei käitle ja vedas need lihtsalt Raadile. Kuusakoski sõlmis omakorda lepped firmadega OÜ Netronic ja OÜ Rubronic, mis pidid Raadile veetud rehvid käitlema.

Eesti keskkonnainspektsioon andis Kuusakoski kohtusse, aga kohtus sai Soome firma võidu. Kohus märkis, et Kuusakoski oli rehvid edasi andnud ja enam ei vastutanud. Rehviringlus aga vastutusest ei vabanenud ja kohtuasi läheb edasi. OÜ Rubronic läks pankrotti ja sellega vastutus lõppes. Samale omanikule kuulub ka OÜ Netronic, millega Kuusakoski sõlmis kokkuleppe.

Soome Kuusakoski kommenteeris asja nii, et delegeeris vastutuse edasi ja seetõttu ei vastuta rehvide saatuse eest. Lisaks rehvihunnikutele asub Raadil ka Eesti Rahva Muuseum, mis asub rehvidest vaid mõne kilomeetri kaugusel. Kui rehvid põlema süttivad, on esimesena ohus muuseumi külastajad.

Suomalaisyritys jätti Viroon käytettyjen renkaiden hautausmaan – Viron sisäministeri: “Se on vaaraksi koko kaupungille”

Näky etelävirolaisen Tarton kaupungin Raadi-nimisessä kaupunginosassa on uskomaton. Se on kuin Hollywoodin tuottamasta tulevaisuuteen sijoittuvasta katastrofielokuvasta. Raadilla, vanhan sotilaslentokentän kiitoradalla ja sen ympäristössä, on yksi Euroopan suurimpia vanhojen renkaiden hautausmaista. Se sijaitsee täysin avoimella paikalla paljaan taivaan alla. Sitä ei ole suojattu tai peitetty tai vartioitu millään tavalla.

Kommentaarid
(Külastatud 1,209 korda, 1 külastust täna)