Soome ajaleht: President tahtis kokku kutsuda julgeolekunõukogu, aga peaminister oli vastu

Soome väljaanne Iltalehti kirjutas usaldusväärsetele allikatele tuginedes, et president Sauli Niinistö tahtis seoses koroonakriisiga kokku kutsuda julgeolekunõukogu, aga peaminister Sanna Marin oli vastu.

Niinistö on teadaolevalt teinud valitsusele ettepaneku kokku kutsuda eraldi julgeolekunõukogu ehk nö rusikas. Niinistö ega Marin asja ei ametlikult kinnitanud.

Niinistö oli teinud vastava ettepaneku reedel toimunud presidendi ja valitsuse välis- ja julgeolekupoliitika komitee istungil. Peaminister Marin oli ettepaneku tagasi lükanud ja pidas seda seadusevastaseks. Soome põhiseaduse järgi juhib sisepoliitikat ja Euroopa Liidu poliitikat valitsus. Välispoliitikat juhib president koostöös valitsusega.

Tegemist polnud juhusliku asjaga, president on juba varem teinud ettepaneku julgeolekunõukogu loomiseks. See tegeleks kriisiajal valitsuse ja ametkondade juhtimisega. Niinistö ega Marin sellise asja arutamist reedel ei kinnitanud.

Teadaolevalt polnud eraldi löögirusika moodustamisest huvitatud ka parlamendi esimees Matti Vanhanen.

Presidendi ettepaneku kohaselt oleks kriisiaja juhtgrupis olnud esindatud töötajad kaitseväest, politseist,  valitsusest ja näiteks hoolduskindluskeskusest. Sinna oleks koondatud kokku kogenud inimesed eri elualadelt. See oleks tähendanud, et praeguse valitsuse koroonagrupp oleks kõrvale tõrjutud.

Aastatel 1924-2000 tegutses Soome presidendi alluvuses eraldi julgeolekunõukogu, mille liikmed määras president. Selle nõukogu tegevus lõpetati, kui põhiseaduse uuendamisega presidendi volitusi vähendati.

Kommentaarid
(Külastatud 2,069 korda, 1 külastust täna)