Siseinfo: Hiina on pakkunud abi Soomele ja Eestile, valitsus kavandab Uusimaa isoleerimist

Soome Iltalehti on saanud mitmest allikast infot selle kohta, et Hiina on pakkunud abi Soomele ja Eestile. Samuti on teada, et Soome valitsus kavandab Uusimaa maakonna isoleerimist muust Soomest.

Eesti valitsus on võtnud ühendust Soome valitsusega, et koos soetada kaitsevahendeid Hiinast. Soome juhtkonnas on seda teemat arutatud, kas Hiina soov aidata on siiras, või on tegemist hübriidmõjutamise viisiga. Ehk teisisõnu: Soome juhtkond pole kindel, et selle eest ei oodata Hiinas tulevikus vastuteenet, vahendab Iltalehti.

Teadaolevalt ollakse Soomes seisukohal, et Hiinast ostetakse asju siis, kui Soomes hakkavad vahendid otsa lõppema. Soome presidendil Sauli Niinistöl on head suhted Hiina riigipea Xi Jinpingiga ja see võib asja lihtsustada. Eile esmaspäeval avas Soome varustuskindluse laod, kust võeti vähemalt 5 miljonit ühikut kaitsevahendeid, mis jagatakse laiali Soome tervishoiuasutustele.

Lisaks on teada, et peaminister Sanna Marini valitsus piirab liikumist Uusimaalt mujale Soome. Eriolukorra seaduse paragrahv 118 järgne korraldus on valmis juba 15. märtsist. Selle kohaselt oleks valitsus saanud kehtestada Soome-siseseid liikumispiiranguid juba 16. märtsil. Siis aga ei saanud otsus valitsuses vajalikku poolehoidu. Nüüd aga on otsusel valitsuse toetus. Piirangu alt jäävad välja need, kel on vajalik sõita abi vajavate lähedaste juurde. Samal ajal teatab valitsus kõigi söögikohtade sulgemisest.

IL:n tiedot: Kiina on tarjonnut materiaaliapua Suomelle ja Virolle – hallitus säätämässä liikkumisrajoituksen pois Uudeltamaalta

Iltalehti on varmistanut useista eri lähteistä, että Kiinan valtio on tarjonnut apua koronaepidemian pysäyttämisessä Suomelle ja Virolle. Viron hallitus on ollut yhteydessä Suomen hallitukseen ja tiedustellut Suomen halukkuutta ostaa naapurusten yhteishankinnalla suojamateriaaleja Kiinasta. Suomen virkamiesjohdossa ja poliitikkojen parissa on käyty keskustelua, kannattaako Kiinaan tukeutua vai onko autoritäärisen Kiinan perimmäisenä motiivina hybridivaikuttaminen.

Kommentaarid
(Külastatud 2,400 korda, 1 külastust täna)