Rootsis kritiseeritakse teiste riikide karme meetmeid: See pole Rootsi tee

Kui välismaal on kritiseeritud Rootsi leebet poliitikat seoses koroonaviirusega ja võrreldud seda Vene ruleti mängimisega inimeste eludega, siis kritiseerib Rootsi terviseameti juht Johan Carlson hoopis teisi riike karantiiniga inimkatsete korraldamises, mis pole Rootsi tee.

„Hoopis see on hull eksperiment, kui sulgeda inimesed siseruumidesse neljaks, viieks kuuks,” kommenteeris Carlson SVT saates Agenda.

Rootsis sai täna, esmaspäeval teatavaks, et koroonaviiruse tagajärjel on surnud 146 inimest, viimase ööpäevaga tuli juurde 36 surma. Kokku on Rootsis tuvastatud üle 4000 nakatumise. Soomega võrreldes palju hullemale olukorrale vaatamata pole Rootsis suletud koole, samuti pole piiratud liikumist. Keelatud on üle 50 inimesega kogunemised ja üle 70-aastastel soovitatakse püsida siseruumides, aga kõik poed ja söögikohad on avatud ilma mingite piiranguteta.

Rootsi valitsus on talitanud kohaliku terviseameti juhiste kohaselt ja terviseameti juht Carlson väidab, et Rootsi on valinud õige tee. Ta on seisukohal, et seeläbi välditakse suuremat nakatumist. „Lõpuks polegi tähtsust, kui palju meil neid nakatumisi oli,” ütles Carlson.

Carlsoni väitel tuleks hoopis mõelda selle peale, mis juhtub inimestega, kes suletakse siseruumidesse ja millised oleks mõjud rahvatervisele seoses koolide sulgemisega. Tema väitel on mitmed tema Euroopa kolleegid mures karmide meetmete pärast. Osalt on mure tingitud sellest, et karme meetmeid ei järgita. Näiteks miks tohib koeraga jalutada üksi, kui kodus on koera teine omanik? Sellised keelud õõnestavad ametivõimude usaldusväärsust, leiab Carlson.

Carlson märgib, et parimaid tulemusi ei saavutata keeldudega, vähemalt mitte Rootsis. Carlsoni väitel vajavad kuudepikkused meetmed mõistmist ja nendega nõustumist. Ühiskonnas on juba palju keelde, näiteks narkootikumide kasutamise osas, aga probleemid pole vaatamata sellele kadunud. Inimesed peavad seetõttu olema teadlikud ja asju mõistma. Nii on Rootsis võideldud selliste nakkustega.

Försvarar svenska strategin: “Experimentet är att låsa in en befolkning”

Sverige går sin egen väg i bekämpningen av corona och i andra länder har det börjat pratas om “det svenska experimentet”. Men Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vänder på kritiken och riktar den mot länderna med tuffa förbud. – Det är ett väldigt knepigt experiment att låsa in en befolkning i fyra, fem månader, säger han i SVT:s Agenda.

Kommentaarid
(Külastatud 1,238 korda, 1 külastust täna)