Rootsi arstid valmistuvad patsientide selekteerimiseks

Rootsis, kus koroonaviiruse levik on kontrolli alt väljunud ja juhtumeid tuleb plahvatuslikult juurde, valmistuvad arstid patsientide selekteerimiseks, kuna kõiki aidata ei suudeta.

Rootsi Linköpingi ülikooli arstieetika professor Lars Sandman on välja töötanud kriteeriumid, mille järgi hakatakse valima, kellele ostutatakse abi ja kellele mitte. Konkreetsed juhised aitavad vältida arstidel patsientide selekteerimisega kaasnevat stressi, mis on välja tulnud Hiinas ja Itaalias, vahendab svt.se.

Taoline selekteerimine toimub ka muudes olukordades, näiteks suurõnnetuste puhul. Õnnetuste puhul toimub aga selline selekteerimine lühiajaliselt, uue koroonaviiruse puhul kestab protsess pikka aega. Koroonaviiruse puhul ei näe arstid sellist valgust tunneli lõpus nagu õnnetuste puhul, märgib Sandman.

Patsientide selekteerimisel jagatakse nad kolme kategooriasse selle põhjal, millised on ellujäämise võimalused. Kolmas kategooria on selline, kus ellujäämise tõenäosus on väike, esimese kategooria puhul on olukord vastupidine. Kategooriatesse jagamisel arvestatakse inimese arvestuslikku alles jäänud eluiga ehk bioloogilist vanust.

Selline selekteerimise vajadus võib peagi saabuda Stockholmis, aga mujal Rootsis läheb selleni veel aega. Konkreetsed juhised patsientide selekteerimisel aitavad vähemalt teoreetiliselt vähendada meedikutel stressi, mis kaasneb selliste valikutega. Ühtlasi teavad Rootsis kodanikud arvestada sellega, mis neid ees ootab. Juhised aitavad vältida olukorda, kus ühtesid patsiente eelistatakse teistele nende sotsiaalse staatuse alusel.

“Många patienter kommer att väljas bort”

Att behöva prioritera bort patienter är något vården måste göra även i vanliga fall, exempelvis vid stora olyckor. Men skillnaderna är ändå tydliga mot den situation som väntar. – Det kan ske en trafikolycka med tio personer när vården är dåligt bemannad och bara kan ta hand om fem av dem.

Kommentaarid
(Külastatud 1,351 korda, 1 külastust täna)