Olukord Itaalias hull: haiglad täituvad kiiresti ning arstidest saavad patsiendid

Koroonaviiruse esimene nädal Itaalias näitas, kuidas haiglavoodid täituvad väga kiiresti ning arstidest saavad patsiendid. Sama olukord ootab kõiki teisi riike.

Itaalia on Euroopas koroonaviiruse epitsenter. Soome on näiteks kuulutanud terve Itaalia ohupiirkonnaks. Itaalias on teadaolevalt juba ligi 3000 nakatumist ja ligi 100 surmajuhtumit.

Üks Itaalia nakkusarst ütles, et koroonaviirus tabas riiki nagu tsunami. Korraga tuli haiglasse väga palju patsiente. Haiglas oli puudus voodikohtadest ning arstidest, sest arstidest said kiiresti patsiendid, vahendab Washington Post.

Meedikud on koroonaviiruse puhul eesliinil, nendel on haigestumise oht kõige suurem. Sarnane olukord nagu praegu Itaalias tabab suure tõenäosusega varem või hiljem kõiki teisi riike.

Selleks, et toime tulla, koolitab Itaalia kiirkorras medõdesid ning kutsub arste pensionilt tagasi tööle. Haiglates lükatakse edasi kõik plaanilised operatsioonid ja mitmekordistatakse intensiivravi voodikohtade arvu.

Cremona haigla intensiivravi osakonna juht Angelo Pan ütles, et asi on nii hull, et seda on raske ette kujutada. Haiglas vajas korraga hingamisaparaadi abi 35 patsienti. Nakatunutest ligikaudu viiendik vajavad intensiivravi. Itaalias on olukord raskem seetõttu, et paljud inimesed on vanemaealised ning nende vaevused on raskemad.

Milaano lähedal asuvas Lodi linnas on koroonaviirusega sees 250 patsienti, haiglas tähendab see kaht korrusetäit. Neist 70 on kriitilises seisus. Arstid suhtuvad haiguspuhangusse kui suurõnnetusse, millega kaasneb palju surmajuhtumeid. Haiglad on raskes olukorras, kuna haigestuvad arstid, õed ja tehniline personal. Lombardias on nakatunud umbes 10 protsenti meedikutest. Itaalia peale moodustavad meedikud ligi 5 protsenti kõigist nakatunutest. Olukorra muutsid hullemaks Itaalia ravisüsteemis toimunud kärped, mis vähendasid meedikute arvu. Puudus olid arstidest ja õdedest juba enne.

Lodi haiglas haigusega sees olev 43-aastane arst Francessca Reali tunnistab, et tema sümptomid on leebed, aga raskemad kui gripi puhul. Ta nakatus enne seda, kui aru saadi, et viirus oli Itaalias sees ning ei kasutatud kaitsevahendeid. Reali ütles, et nakatunud on paljud arstid, vähemalt viis arsti Lodi haiglas.

Coronavirus in Italy fills hospital beds and turns doctors into patients

LODI, Italy – One infectious disease doctor said coronavirus had hit “like a tsunami” at his hospital, where more than 100 out of 120 people admitted with the virus have also developed pneumonia. Another hospital nearby is facing staff shortages, as doctors have become patients.

Kommentaarid
(Külastatud 3,990 korda, 1 külastust täna)