Mida tohib ja mida ei tohi teha koroonaviiruse tõttu Soome kortermajades

Soomes võib kortermajades elu jätkuda tavapärasel moel, kui järgida seejuures kätehügieeni reegleid ja vältida haigena avalikes ruumides käimist, vahendab Iltalehti.

1. Lift

Terviseameti info kohaselt nakkab koroonaviirus põhiliselt piisknakkusena lähikontaktis. Seetõttu pole haiglase naabriga mõtet samasse lifti minna, aga muidu võib lifti kasutada nagu tavaliselt. Õhus viirused ei ela, seetõttu lihtsalt lifti astumine ohtlik pole.

Viirus võib elus püsida pindadel, mistõttu on nakatumine võimalik saastunud pindade nagu liftinuppude kaudu. Terviseameti andmetel aga pole puudutus peamine nakatumise viis. Lifti kasutamine on turvaline, kui vältida näo puudutamist ja pesta käed kohe pärast lifti kasutamist.

2. Prügi

Prügi võib välja viia konteinerisse, kui hoolitseda kätehügieeni eest. Prügikonteinereid pole mõtet katsuda, kui oled köhinud või aevastanud käte sisse. Prügi tasub välja viia puhastatud kätega ja pärast uuesti käed puhtaks pesta.

Koroonaviirus võib mingil hetkel mõjutada jäätmehooldust, kui inimesed hakkavad haigestuma. Siis tasub piirata jäätmete kogust ja neid rohkem sorteerida.

3. Saun

Haigena saunas käia ei soovitata, kuna sellega on seotud ohud. Asjatundjate info kohaselt koroonaviiruse tõrjeks saunast abi pole. Terve inimene võib aga jätkata saunaruumi kasutamist. Tähelepanu tuleb pöörata kätehügieenile.

Soome perenaiste Martade liit soovitab vahetada rätikut iga päev, kui keegi on kodus haige. Seda soovitust võib järgida ka saunas käies. Pesu tasub pesta 60 kraadiga. Osa majaühistuid on teatanud ühiskasutuses ruumide sulgemisest. Siis on ka saunaruumide kasutamine keelatud.

4. Treeningsaal

Valitsus soovitab vältida üle 10 inimesega gruppides olemist. Kui treeningsaalis on palju teisi inimesi, siis tasub kaaluda sinna sisenemist. Kui aga saalis pole inimesi ja oled terve, siis võib minna. Enne ja pärast kasutamist tasub riistad puhastada desinfitseeriva ainega. Käed tasub pesta enne trenni alustamist ja pärast seda.

5. Pesuruum

Ühiskasutuses pesuruumi kasutamisel pole koroonaviirusega seoses ohtusid. Saastunud pindade kaudu on nakatumise oht olemas, mistõttu tasub hoolitseda oma kätehügieeni eest.

6. Hoovi mänguväljakud

Lastel võib lasta mänguväljakul mängida. Liiga palju lapsi koos pole samas hea, sest valitsuse soovitus piirata gruppe 10 inimesega kehtib ka väikeste kohta. Lapsele tasub öelda, et mängukaaslasi pole hea kallistada, vaid tervitada võib silma pilgutades. Gripis last ei tohi viia mänguväljakule, isegi kui vaevused on leebed.

Lapsele tasub õpetada, et nägu ei tohi katsuda, kui pole enne seda pesnud käsi. Kinnaste kasutamine ei hoia Maailma Terviseorganisatsiooni WHO hinnangul nakatumist ära, mistõttu pole lapsel kinnastest abi. Kõige tõhusam on kätepesu.

7. Ühistu koosolekud

Ühistu koosolekud on soovitav lükata hilisema aja peale. Kui koosoleku pidamine on hädavajalik, soovitatakse see teha kaugmeetodil. Koosoleku puhul on oht viiruse levitamiseks. Eriti ohtlik on see, kui koosolekul istuvad ohustatud isikud või nende pereliikmed.

7 asiaa, jotka kerrostalossa asuvien tulee tietää koronaviruksesta

Taloyhtiön palveluita voi käyttää viruksesta huolimatta normaalisti, kunhan muistaa hyvän käsihygienian ja välttää yleisissä tiloissa liikkumista kipeänä. 1. Hissi THL:n mukaan koronavirus tarttuu pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Samaan hissiin ei siis kannata tunkea pärskivän naapurin kanssa, mutta muuten hissiä voi käyttää normaaliin tapaan. Ilmassa virukset eivät säily, joten pelkkä hissiin astuminen ei altista koronavirukselle.

Kommentaarid
(Külastatud 2,119 korda, 1 külastust täna)