Meedik räägib: Soomes on koroonaviirusega asi väga hulluks läinud

Soomes võeti koroonaviirust seni pigem naljaga, aga nüüd on asi väga hulluks läinud ja meditsiinisüsteem ei tule enam toime.

Soomes tuvastati esimene nakatumine jaanuari lõpus ja nüüd on nakatumisi ligi 800. Tehtud on ligi 10 000 testi. MTV-le andis infot anonüümsust palunud meedik, kuna töötajatel on keelatud olukorra kohta infot anda.

Meedik räägib, et Soomes on koroonaviirusega asi väga hulluks läinud. Kuigi haigus on Soomes alles alguses, on vahenditest juba nüüd puudu. Meedikud on väga üllatunud. Mingeid varusid ei olnud. Käte desinfitseerimisainete pudeleid ei tohi enam minema visata, vaid neid tuleb kasutada uuesti. Näomaskid saadi ette alles eile, olukord on olnud juba kaks nädalat väga hull.

Meediku väitel on olukord samasugune igal pool Helsingi piirkonna haiglates. Esmaspäeval avati Soomes varustuskindluse laod, kus olevat miljoneid kaitsevahendeid. Neid oodatakse nüüd haiglates pikisilmi.

Kui meedikud tuvastavad patsiendi, kel on hingamisraskused, siis tuleb talitada teatud protokolli kohaselt. Kõigepealt tuleb patsiendile anda kindad ja näomask, seda isegi siis, kui talle antakse kodus hapnikku. Pärast koroonaviiruse kahtlusega patsiendi sõidutamist tuleb kiirabiauto puhastada, milleks kulub poolteist tundi. See aga kokkuvõttes pärsib kiirabi võimekust. Ühe 24-tunnise vahetuse jooksul võib puhastamist vaja minna 7 korral. Autopesu tõttu on vahel pooled kiirabibrigaadidest korraga pesus.

Samuti on meedikute hulgas kasvanud haigestumine. Juba praegu küsitakse, kes tahavad vabatahtlikult oma puhkustest loobuda. Puhkused peaks algama juba maikuus. Eriolukorras võidakse meedikute puhkused lihtsalt tühistada.

MTV intervjueeritud meedik räägib, et praegu on haiglates seoses koroonaviirusega olukordi, mida ei näe isegi õudusfilmides. Praegu pole aga olukord veel selline, et üldine võimekus kannatab. Kui aga olukord pingestub, puhkused jäetakse ära ja peab töötama ka vabal ajal, siis läheb olukord kriitiliseks. Soomes pole sellist tööjõuressurssi, keda oleks võimalik haiglatesse asemele saada.

Praegu nakatumine Soomes kasvab ja keegi ei tea, mis saab nädala pärast. Juba on märke, mis panevad muretsema. Samas on epideemia tippu oodata alles kuus aja pärast. Kuidas hakkama saadakse, pole teada. Terviseameti prognoosi kohaselt võib olukord hullemaks minna järgmise 9 nädala jooksul.

Meedik on mures ka selle pärast, kuidas soomlased põgenevad Helsingi piirkonnast Lapimaale ning käivad üritustel nagu kaubanduskeskuse avamine. Meedik tunnistab, et on kurb, et inimesed on nii rumalad. Ohtlik näide on Itaalia, kus samuti ei järgitud hoiatusi ning olukord läks käest ära. Itaalias on surnud üle 6000 inimese ja tuvastatud nakatumisi on ligi 64 000. Riigi meditsiinisüsteem on võimekuse piiril. Soome meedik soovitab inimestel vältida kontakte nii palju kui võimalik.

Kommentaarid
(Külastatud 16,339 korda, 1 külastust täna)