Levinud bakter põhjustab soolevähki – teadlased hoiatavad probiootikumide eest

Rahvusvaheline teadlaste tiim tegi kindlaks, et levinud bakter E. coli tekitab organismis geneetilisi muutusi, mis loovad eelduse soolevähi tekkeks. Need DNA mutatsioonid on seotud umbes 5 protsendi soolevähi juhtumitega.

Hollandi, Briti ja USA teadlased tegid kindlaks, et E. coli bakterite eraldatavad mürgid põhjustavad soole seina rakkudes DNA kahjustusi. Need kahjustused on näha ka kasvajates, mis kinnitab seost bakterite poolt eraldatud toksiinide ja vähki põhjustavate geneetiliste muutuste vahel, vahendab BBC.

Selle teatud sooleseina kahjustuse kindlaks tegemise abil on võimalik inimestel soolevähki ennetada. Soomes on igal aastal ligi uut 3000 soolevähi juhtu.

Teadlased hoiatavad seoses avastusega E. coli Nissle 1917 bakteri eest, mida kasutatakse mitmetes probiootikumides. Pikemaajalisel kasutamisel võib see põhjustada vähki. Uuring on avaldatud teadusajakirjas Nature.

E. coli gut infection linked to bowel cancer

A common type of gut bacterium may increase a person’s chance of developing bowel cancer, according to a study published in the journal Nature. The bacterium is a type of E. coli infection, present in up to one in five people, scientists believe.

Kommentaarid
(Külastatud 2,160 korda, 1 külastust täna)