KUUM: Teadlased tegid kindlaks, et koroonaviirus pole tõenäoliselt bioloogiline relv

Rahvusvaheline teadlaste grupp on teinud kindlaks, et uus koroonaviirus pole ilmselt ikkagi bioloogiline relv, mis pääses lahti sõjaväelaborist.

„Võrreldes koroonaviiruse geneetilist infot teiste võimalike koroonaviirustega tegime kindlaks, et SARS-CoV-2 kujunes välja loomulikul teel,” märgib ajakirjas Nature Medicine avaldatud teadustöö juhendaja, USA Scrippsi instituudi immunoloogia professor dr Kristian Andersen.

Teadlaste väitel ei saanud see olla laboris loodud, kuna selle geneetiline struktuur erineb oluliselt tuntud koroonaviirustest ja sarnaneb nendega, mis esinevad nahkhiirtel ja soomusloomadel. Teadlaste arvates oleks biorelva loomisel kasutatud mõnda sellist haigust, mis on varem inimesi tapnud. SARS-CoV-2 puhul aga sellist asja näha pole.

Samas tunnistavad teadlased, et ei tea täpselt, kuidas viirus tekkis. See võis näiteks inimesele üle kanduda soomusloomalt. Eelmised koroonaviirused kandusid inimesele tsiivetkassi ja kaameli kaudu. Pole ka teada, kas viirus oli ohtlik juba loomade jaoks, või muutus ta tapjaks pärast inimesele üle kandumist.

Enne seda olid USA ja Hiina vastastikku teineteist süüdistanud koroonaviiruse kui bioloogilise relva loomises. USA väitis, et Hiina lasi viiruse oma laborist lahti, Hiina väitis, et USA sokutas viiruse Hiinasse.

The proximal origin of SARS-CoV-2

Our comparison of alpha- and betacoronaviruses identifies two notable genomic features of SARS-CoV-2: (i) on the basis of structural studies7,8,9 and biochemical experiments1,9,10 , SARS-CoV-2 appears to be optimized for binding to the human receptor ACE2; and (ii) the spike protein of SARS-CoV-2 has a functional polybasic (furin) cleavage site at the S1-S2 boundary through the insertion of 12 nucleotides8 , which additionally led to the predicted acquisition of three O-linked glycans around the site.

Kommentaarid
(Külastatud 2,077 korda, 1 külastust täna)