KUUM: Soomes hakati salastama koroonaviiruse tõttu intensiivravile sattunud patsientide arvu

Soome haiglad said sotsiaal- ja terviseministeeriumilt juhised hakata salastama koroonaviiruse tõttu intensiivravile sattunud patsientide arvu. See juhis saabus haiglate juhtkonnale eelmisel nädalal.

Intensiivravi patsientide arv on oluline teave, kuna see näitab tervishoiu võimekuse piiri. Itaalias on arstid rääkinud, et olukord on raske. Samas on Itaalia meediakanalites avaldatud intensiivravi patsientide arvu ühe patsiendi täpsusega, vahendab Yle.

Soome sotsiaal- ja terviseministeerium põhjendab intensiivravi patsientide arvu salastamist isikuandmete kaitsega. Praegu on patsientide arv nii väike, et numbreid võidakse siduda teatud inimestega. Teine põhjus on välja kujunenud tava, kus Soomes ei anta ka muul ajal infot hingamisaparaadi ja muude seadmete all olevate patsientide arvu.

Sotsiaal- ja terviseministeeriumi selgituse kohaselt pole eesmärk infot varjata, vaid olla info andmise osas võimalikult täpne. Praegu on otsustamisel, kas Soome terviseamet üldse edastab tulevikus intensiivravi patsientide arvu. Olulisem info on see, kuidas Soome meditsiinisüsteem hakkama saab.

Helsingi haigla avalikustas neljapäeval intensiivravil patsientide arvu ja see oli 4. Neist noorm on 40-aastane. Rohkem infot ei täpsustatud.

Intensiivravil on Soomes mitmeid koroonapatsiente. Terviseameti peadirektor Mika Salminen ütles neljapäeval, et nende arvu saab lugeda kahe käe sõrmedel. Teave ei pruugi aga olla täpne, kuna olukord muutub väga kiiresti.

Ministeriö ohjeistanut sairaanhoitopiirejä olemaan julkistamatta koronan takia tehohoitoon päätyneiden määriä

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajan mukaan THL:n viestintälinjaa pohditaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut sairaanhoitopiireille viranomaisohjeen olla kertomatta julkisuuteen alueellisia tietoja koronaviruksen takia tehohoidossa olevien ihmisten määrästä, kerrotaan sairaanhoitopiireistä. Ohje välitettiin johtajaylilääkäreille viime viikolla. Tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on keskeinen tieto, koska koronavirusepidemian on arvioitu koettelevan terveydenhuollon kantokyvyn rajoja.

Kommentaarid
(Külastatud 2,452 korda, 1 külastust täna)