KUUM: Soome valitsus tahab isoleerida terve Uusimaa

Soome valitsus tahab teadaolevalt isoleerida kogu Uusimaa. Koju on võimalik Uusimaale tagasi pöörduda. Otsus vajab parlamendi heakskiitu.

Teadaolevalt isoleeritakse terve Uusimaa maakond ja eraldi omavalitsusi isoleerima ei hakata. Kui keegi on sulgemise ajal väljaspool Uusimaad, näiteks suvilas, on tal võimalik koju naasta, vahendab Yle.

Kuivõrd liikumisõiguse piiramise puhul on tegemist karmi inimõiguste rikkumisega, tahetakse seda teha väga täpselt, et kõik vastaks seadustele. Küsimus on veel selles, kas tööle sõiduks on võimalik maakonnapiiri ületada. Ja millised on erandid, mis puhul saab maakonnast välja sõita või maakonda siseneda.

Liikumispiirangut hakkab kontrollima politsei, mis saab omakorda paluda appi kaitseväge. Soome kaitseväe poolt on selleks valmisolek olemas.

Kui valitsus vastava otsuse teeb, siis kinnitab parlament selle vastavalt eriolukorra seaduse paragrahvile 118. Ilma parlamendi otsuseta piiranguid ei kehtestata. Erandina keelustas valitsus eelmisel nädalal ravimite kokkuostu ilma parlamendi otsuseta, parlament kinnitas selle hiljem.

Praegu on valitsuse otsustada, kas Uusimaa isoleerimine tuleb või mitte. Otsus peaks sündima täna, kolmapäeva õhtul kell 20. Valitsus tahab otsuse korralikult ära põhjendada, et parlament sellega nõustuks. Põhjendustes on vaja välja tuua terviseametkonna, nagu terviseameti ning sotsiaal- ja terviseministeeriumi hinnang.

Ylen tiedot: Liikkumisrajoitusten valmistelu on vahvasti kallellaan koko Uuttamaata koskeviin rajoituksiin

Kotiin Uudellemaalle voisi aina palata rajoituksista huolimatta. Ylen tietojen mukaan hallituksen valmistelu Uudenmaan liikkumisrajoituksista on vahvasti kallellaan vaihtoehtoon, että liikkumisrajoitukset koskisivat koko Uuttamaata. Rajausta ei siis tehtäisi esimerkiksi kuntakohtaisesti. Jos joku Uudellamaalla asuva jäisi rajoitusten voimaantullessa Uudenmaan ulkopuolelle, hän voisi rajoituksesta huolimatta palata kotiinsa Uudellemaalle.

Kommentaarid
(Külastatud 3,546 korda, 1 külastust täna)