Koroonaviirus võib Soomes edasi lükata toruremondi ning tekitada puuduse ehitajatest ja materjalidest

Materjalide ja tööjõu põud on seoses koroonaviirusega eriti suur Helsingi ja Lõuna-Soome objektidel.

Materjalide saamist mõjutavad tarneahelate probleemid. Näiteks Hiina on suur elektri- ja kodutehnoloogia komponentide tootja, Itaaliast tuuakse kivist materjale. Materjalide tarneprobleemid omakorda põhjustavad viivitusi ehitustel, vahendab Yle.

Materjali- ja tööjõupuudus võib tabada ka remondi valdkonda, näiteks majaühistu ei saa alustada toruremondiga. Kui epideemia levib, tekib igasuguse tööjõu puudus. Soomes on 20-25 000 ehitajat Eestist, Poolast ja Venemaalt. Kui piirid pannakse kinni, siis töö objektidel jätkub. Välistööjõule kehtivad samuti karantiini reeglid.

Ehitust võib mõjutada majanduse üldine olukord. Uute büroode ja kaubanduskeskuste ehitus võidakse edasi lükata. Soomes on paremas seisus ehitusfirma YIT, aga SRV ja Lehto Group olid juba enne koroonakriisi raskustes. SRV üks suuremaid projekte on kaubanduskeskus Redi, mis pole jalgu alla saanud. SRV on pannud 40 protsenti Redi keskusest müüki.

Koronavirus voi lykätä putkiremontteja ja aiheuttaa pulan rakentajista ja materiaaleista

Pula materiaalista ja työvoimasta voi näkyä selvimmin pääkaupunkiseudun ja Etelä-Suomen rakennuskohteissa. Koronaviruksen vaikutus ei vielä näy merkittävästi rakennusteollisuudessa, mutta tilanne saattaa muuttua nopeastikin, arvioi Inderesin analyytikko Olli Koponen. Koposen mukaan merkittäviä riskejä on jo noussut alalle. – Lyhyellä aikavälillä tärkeimmät riskit ovat materiaalien ja työvoiman saatavuus, Koponen sanoo STT:lle.

Kommentaarid
(Külastatud 689 korda, 1 külastust täna)