Kolmandik Soome ettevõtetest kardab seoses koroonaviirusega pankrotti

Veidi üle 30 protsendi Soome ettevõtetest kardab kaubandus-tööstuskoja tehtud küsitluse kohaselt Soomes seoses koroonaviirusega pankrotti. Küsitlusele vastas 4000 ettevõtet.

Enamus vastanud ettevõtetest näeb ette sundpuhkusi ja koondamisi järgneva kahe kuu jooksul. Ligi neljandik vastajatest on juba alustanud koondamistega või andnud hoiatuse sundpuhkuse kohta, vahendab Yle.

Küsitlusest tuli välja, et koroonaviiruse šokk raputab tervet ühiskonda. Olukord on raske ja vajab kiireid otsuseid valitsuselt, kui tahetakse töökohti säilitada, märkis kaubandus-tööstuskoja juht Juho Romakkaniemi.

Üle poole kaubandus-tööstuskoja liikmetest on kogenud koroonaviiruse tõttu käibe langust juba praegu. Prognoosid on aga veel süngemad: pea kõik prognoosivad negatiivset mõju järgneva kahe kuu jooksul. Praegu on juba selge, et nõudluse languse tõttu peavad ettevõtted hakkama kulusid vähendama ja seetõttu pole töötute hulga kasvu võimalik vältida.

Kaubandus-tööstuskoja peaökonomisti Mauri Kotamäki sõnul on aeg näidanud, et Soome tööturg pole eriti paindlik. Kriisidest toibumine on võtnud kaua aega. Seetõttu on eriti oluline vältida ettevõtete pankrotte ja töötuse tõusu.

Ettevõtted on ühtlasi seisukohal, et valitsuse toetusmeetmed pole piisavad. Selleks, et kriis üle elada, on vaja rohkem. Rahandusminister Katri Kulmuni avaldas samuti arvamust, et valitsuse planeeritavast 5 miljardi euro suurusest toetuspaketist ei piisa. Kulmuni hinnangul on tegelik vajadus 2-3 korda suurem.

Kolmasosa yrityksistä pelkää konkurssia – “Koronavirusshokki ravistelee koko yrityskenttää”

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi vaatii hallitukselta lisätoimia. Hieman yli 30 prosenttia kauppakamarien tekemään kyselyyn vastanneista yrityksistä uskoo, että koronavirus on kasvattanut konkurssin mahdollisuutta merkittävästi, Keskuskauppakamarin tiedotteessa kerrotaan. Kyselyyn vastasi 4 000 yritystä. Kyselyyn vastanneista yrityksistä valtaosa kertoo, että lomautuksia ja irtisanomisia on odotettavissa seuraavan kahden kuukauden aikana.

Kommentaarid
(Külastatud 1,350 korda, 1 külastust täna)