Kas Soomes peab tööle minema, kui koroona hirmutab? Kas võib jääda koju, kui lapse lasteaed suletakse?

Soome Yle on kokku pannud vastused küsimusetele, mis võivad tekkida seoses koroonaviirusega.

Kas peab tööle minema, kui koroonaviirus hirmutab?

Jah, peab küll. Veel pole selline olukord, kus terve Soome on lukus. Praegu käib elu veel normaalselt ja tööl käimise kohustus on jõus. On aga eriolukorrad, kus seda kohustust ei ole. Kui töötaja ise või laps jääb haigeks või on karantiinis, lapse lasteaed on suletud, siis on parem jääda koju, olenevalt lapse vanusest.

Koju jäämist tasub kaaluda ka siis, kui töötaja nakatub kergesti või kuulub riskigruppi. Siis on kaugtöö parem variant.

Kui töökohal on töötajatest puudus, kas siis võib töötaja karantiinist välja kutsuda?

Kui isik on nakkusega kokku puutunud, siis on ta pandud karantiini ja tööle teda kutsuda ei tohi. Võimalusel võib kaaluda kaugtööd. Tööandjatel on muid võimalusi, kuidas hoida elektrijaama masinad töös või kuidas haigla saab vahetused kaetud.

Kui asendajaid pole, kas pean jääma tööle?

Siin tuleb mängu hädatöö, aga niisama lihtsalt seda kasutada ei saa. Hädatöö käivitamine nõuab ettearvamatut olukorda, tervist, inimelusid ja omandit olulisel määral ähvardavat juhtumit või selle ohtu.

Hädatöö puhul peavad tööks võimelised ilmuma tööle ning tööandjal on õigus jätta töötaja tööle kauemaks kui ettenähtud ajaks ilma ületöö hüvitiseta ja kalduda kõrvale puhkeaegadest. Hädatööle ei saa sundida haiget inimest, puhkuse ajal või siis, kui laps on haige. Kui inimene keeldub hädatööst, on see karistatav.

Kas koroonaviirus võib sundida tegema hädatööd?

Hädatöö ei ole seotud teatud erialade nagu tervishoiuga, seda võib rakendada misiganes elualal. Tavaliselt kasutatakse hädatööd looduskatastroofide või streigiohu korral. Koroonaviiruse puhul pole välistatud, et haiglates on vaja hädatööd. Kaubanduses võib samuti olla vajalik hädatöö.

Voiko jäädä kotiin, jos koronavirus pelottaa? Voiko pomo pakottaa venymään? Kuusi kysymystä ja vastausta töihinmenosta koronaviruksen jyllätessä

Työaikalaki tuntee hätätyön, josta ei voi kieltäytyä pelkästään tärkeän menon vuoksi, mutta sitä ei voi ottaa käyttöön mitenkään heppoisin perustein. Täytyykö mennä töihin, jos koronavirustilanne pahenee Suomessa? Voiko olla poissa, jos lapsen päiväkoti suljetaan? Koostimme tähän juttuun kysymyksiä ja vastauksia työvelvollisuudesta, poissaolon perusteista ja työvoiman takaamisesta silloin, kun seuraavan työvuoron kaikki työntekijät olisivatkin sairaana.

Kommentaarid
(Külastatud 7,079 korda, 1 külastust täna)