Kas kasutad läätsesid? Peaksid kaaluma prille, et mitte koroonaviirust levitada

Asjatundjad soovitavad läätsekandjatel mõneks ajaks läätsedest loobuda ning selle asemel kasutada prille. See tuleb asjaolust, et prillid takistavad näo katsumist ja sellega piiravad viiruse levikut, väidab Ameerika Silmaarstide Akadeemia.

Kontaktläätsede kasutajad panevad läätsed silma ja võtavad need ära vähemalt kahel korral päevas, lisaks katsuvad nad rohkem oma nägu ja silmi, ütles USA Ohio osariigi Clevelandi silmaarst dr Thomas Steinemann. Inimesed puudutavad oma silma ja siis mõnda muud kehaosa, lisas dr Steinemann. Paljud inimesed ei järgi hügieeni nõudeid ning unustavad oma käsi pesta, vahendab CNN.

Prillid pakuvad kaitset ka võimalike väikeste piiskade eest, mis õhus liiguvad ja võivad kanda koroonaviirust. Tõenäolisem on siiski nakatumine suu ja nina kui silmade kaudu. Samas märkis dr Steinemann, et silma kaudu nakatumine on vähetõenäoline. Teoreetiliselt on see võimalik, aga selle kohta puudub tõestus.

Tõenäolisem on, et koroonaviirus võib põhjustada silma sattudes silmapõletiku – konjunktiviidi, mida tuntakse kui punaste silmade haigust. Konjunktiviit on silmamuna eesmist osa ja silmalaugu seestpoolt katva sidekesta ehk konjuktiivi põletik. Konjuktiiv on limaskest, umbes nagu suu või nina sisemus ja neel. Eri organismid nagu viirused haakuvad meelsasti konjuktiivi külge. Konjunktiviidi sümptomid on kipitav või põletav tunne, hägune nägemine, silmavalgete punetamine ning kollane eritis, mis kleepub ripsmete külge ja mille tõttu võivad ripsmed magamise ajal kokku kleepuda.

Hiinast ja mujalt maailmast tulnud info kohaselt esineb 1-3 protsendil Covid-19 patsientidest konjunktiviit. See on murettekitav, sest viirust võib levitada ka silmade katsumise teel. Selle uudise peale lõpetasid silmaarstid patsientide vastuvõtmise, välja arvatud erakorraline abi traumade puhul. Praegu pole teada, kas koroonaviirus võib levida ka tavaliste pisarate kaudu või mitte.

Samas ei tähenda see, kui silmad on punased tingimata, et tegemist on koroonaviirusega. Koroonaviirus on üks paljudest viirustest, mis võib põhjustada konjunktiviiti. Silmahaigust võivad põhjustada paljud teised viirused ja bakterid, samuti seened, amööbid ja parasiidid, mis võivad olla basseinides või reostunud vees. Lisaks võib silmapõletikku põhjustada allergiline reaktsioon suitsule, tolmule šampoonidele, basseini klooriveele, isegi teatud silmatilkadele.

Punased silmad võivad olla üks haiguse sümptomitest, millest peaks rääkima arstile, eriti kui koos sellega esineb palavik, köha või õhupuudus. Muudel juhtudel aga tuleks teistega hoida vahet vähemalt 2 meetrit ning pesta võimalikult tihti oma käsi. Samuti pole soovitav puudutada nägu, millega seoses on soovitav loobuda mõneks ajaks kontaktläätsedest. Kui kontaktläätsesid kanda, tuleks neidki desinfitseerida.

Do you wear contact lenses? You should switch to glasses to stop spreading the virus

During the coronavirus pandemic it’s best to revert from contact lens to glasses, experts suggest, to keep from spreading the virus — and possibly getting it.

Kommentaarid
(Külastatud 307 korda, 1 külastust täna)