Itaalias elav soomlanna Heli: Inimesed ründavad paanikas poode

Itaalias elav soome kirjanik Heli tunnistab, et kohe kui kuulis viirusepuhangust Hiinas Wuhanis sai aru, et see jõuab ka Itaaliasse.

Kõigepealt saabus viirus Lombardiasse Lodisse. Heli kirjutab ajaloolisi romaane ja teab, et ka katk levis Lombardiast laiali. Nüüd arvatakse, et haigus oli Itaalias juba jaanuari algul. Viirust levitas seni tundmatu patsient nr 0. On võimalik, et ta ei teadnud, et haigust levitab. Viirus võib kulgeda leebelt, aga ka tappa, vahendab Iltalehti.

Heli hakkas muretsema juba siis, kui Itaalias kõik koolid kinni pandi. Meetmed on karmid, mis tähendab, et olukord on tõsine. Tamperest pärit Heli elab Modena provintsis San Prosperos. Linna on maad 15 km. Ametivõimud soovitavad hoida teistega vahet 1 meeter. Seda ka tuttavatega kohtudes.

See on imelik olukord. Imelik on minna isegi kohvi jooma, kui pole teada, kas vahemaa on piisav. Hirmutav on ringi liikuda. Tütar elab perega linnas ja töötab koolis, tema peret on piirangud juba mõjutanud. Heli on mures tütre ja 1-aastase lapselapse pärast. Poeg on Soomes, mis on väike kergendus.

Nüüd ei tea Heli, kas ta võib minna tütrele külla, oma lapselast vaatama. Itaalia piiras vastu pühapäeva oluliselt itaallaste elu ja tegevust. Põhja-Itaaliast ei tohi enam mõjuva tööalase või perekondliku põhjuseta lahkuda. See on Itaalia kõige jõukam piirkond, kus elab ligi 16 miljonit inimest. Söögikohtade lahtiolekuaega on piiratud, baarid ja ööklubid on suletud.

Paljud inimesed on paanikas. Poes oli hirmus tunglemine. Inimesed ründavad paanikas poode. Näomaskid ja käte desinfitseerimisvahendid on kõik ära ostetud. Need olid ära ostetud juba tükk aega tagasi. Heli tunneb, et on soomlane, kuigi elab Itaalias juba 23 aastat. Ta igatseb Soome järele ja ei tea, kas pääsebki enam Soome, kui selline olukord pikalt jätkub.

Itaalias on olnud mitmeid katastroofe ja riigi peale ei saa igas olukorras loota. On olnud maavärisemised ja üleujutused. Meditsiini tase pole selline nagu Soomes, aga seda tuleb usaldada.

Italiassa asuva suomalainen Heli koronapaniikista: “Ihmiset ryntäilevät ja tyhjentävät kaupat”

Kirjailija Heli Galliano myöntää olevansa huolissaan koronavirusepidemiasta. Historiaan perehtyneelle Heli Gallianolle koronaviruksen eteneminen Pohjois-Italiassa toi mieleen selkäpiitä karmivia yhtymäkohtia historiasta. Heti, kun hän kuuli epidemian lähteneen liikkeelle Kiinan Wuhanista, hän tunsi, että se tulee Italiaankin. Niin kuin tulikin. – Ensin se tuli Lombardian Lodiin. Olen historiallisia romaaneja kirjoittava kirjailija, joten mietin ruttoa.

Kommentaarid
(Külastatud 2,401 korda, 1 külastust täna)