Itaalia medõde: Ma pole näinud veel kunagi nii paljusid inimesi oma silme all korraga suremas

Põhja-Itaalias on üks läänemaailma parimaid meditsiinisüsteeme. Arstid ja meedikud on saanud väga hea väljaõppe. Nad arvasid, et saavad koroonaviirusega hakkama, aga haigus ületas ka kõige koledamaid ootusi.

„Ma pole näinud veel kunagi nii paljusid inimesi oma silme all korraga suremas,” ütles ühe Itaalia põhjaosas asuva Bergamo linna haigla meditsiiniõde. „On tunne, nagu oleksime keset lahinguvälja.”

Nelja nädalaga on Itaalias surnud enam kui 2500 inimest. Üle 31 500 haigusjuhtumiga on piirkonna arstid ja õed ära kurnatud. Neil on puudus voodikohtadest, varustusest ja isegi inimestest, kuna paljud meedikud haigestuvad, vahendab NBC.

Itaalia medõde, kes ei soovinud oma isikut avalikustada on pidanud ka ise tööst kõrvale jääma. Nii nagu paljud teised meedikud on temagi saanud nakkuse. „Me haigestume üksteise järel,” rääkis meedik.

Kõige hullemas olukorras on Itaalias Bergamo ja Milaano. Ainuüksi Bergamos on 3800 kinnitatud juhtu. Olukorra muudab hullemaks see, et ka arstid ise vajavad haiglaravi. Nakatunud on 20-30 protsenti meedikutest.

Kuigi enamusel haigetest on kerged haigusnähud, siis on mõnede inimeste olukord raske. Itaalia haiglates on ligi 13 000 kroonaviiruse patsienti, neist üle 2000 vajavad intensiivravi. Haiglates on tekkinud suur puudus intensiivravi kohtadest. Seetõttu peavad arstid tegema igapäevaselt otsuseid, keda aidata ja keda mitte. Arstid võtavad arvesse patsientide vanust ja olukorda.

Arvatakse, et see olukord, mis praegu on Itaalias jõuab lähemate nädalate ja kuude jooksul ka teistesse riikidesse. Üks selle haiguse tunnuseid on väga pikk peiteperiood. Seetõttu võtab tükk aega, enne kui meditsiinile langeb suur koormus. Kui see protsess algab, on areng väga kiire.

Itaalia arstid ja meditsiiniasjatundjad loodavad, et teistes riikides võetakse Itaalia kogemusest õppust. Üks põhimõtteid on see, et varajasest tegutsemisest on väga palju abi. Mida varem sulgeda riik ja piirata kontakte, seda parem. Ainus võimalus hullemast pääseda on olla kodus. See pole ainult Itaalia, vaid ka Hiina õppetund.

Itaalia olukord näitab ka seda, mis võib juhtuda kõrgetasemelise meditsiinisüsteemi ja üldise, kõigile võimaldatud arstiabi tingimustes. Neis riikides, kus seda pole, näiteks USA-s võivad arstid olla veelgi raskemas olukorras.

Italy has a world-class health system. The coronavirus has pushed it to the breaking point.

In early March, as deaths from the virus spiked and the number of confirmed cases swelled, Italy’s government needed to take decisive steps to slow the lightning-fast rate of infection. On March 8, Prime Minister Giuseppe Conte issued a lockdown of Italy’s Lombardy region, effectively quarantining around 16 million people in the north.

Kommentaarid
(Külastatud 1,315 korda, 1 külastust täna)