Hispaanias pandi paljud koolid ja lasteaiad 15 päevaks kinni – mida sel ajal lastega teha?

Hispaanias pandi alates tänasest, 11. märtsist paljud koolid ja lasteaiad kinni ning lapsed jäid koju. Nüüd on vanematel küsimus, mida sel ajal lastega teha. Kas mänguväljakule tohib minna? Või sünnipäevale?

Väljas, tänaval liikuda on hea, kuna see on tervislik, soovitab Hispaania lastearst Carolina Rubio väljaandes El País.

Kui minna mänguväljakule, siis on hea hoida teiste lastega vahet ning vältida kontakte, kuna koroonaviirus võib levida ka sülje kaudu. On parem, kui lapsed jooksevad, hüppavad ja sõidavad rattaga seal, kus on rohkem ruumi.

Paljud vanemad on saanud pakkumisi panna laps linnalaagrisse, aga ka see pole hea mõte, sest koolide sulgemine ongi mõeldud selleks, et lapsed kokku ei puutuks ja haigust ei levitaks. Kui selle asemele luua mini-koolid, siis mingit efekti ei saavutata.

Paljud vanemad viivad lapsed vanavanemate juurde, et nood laste järele vaataks, kui vanemad ise tööl käivad. Vanavanemad aga kuuluvad koroonaviiruse riskigruppi. Eriti ohtlik on laste viimine vanavanemate juurde siis, kui vanavanematel on kroonilised haigused või nõrk immuunsüsteem. Kui nemad nakatuvad, siis tuleb haigeid muudkui juurde. Kui vanavanemad on terved ja ilma vaevusteta, siis probleemi pole.

Vanemate inimeste ohtu panemine on põhjus, miks Hispaanias on tekkinud vastuseis koolide sulgemisele, kuna siis viiakse lapsed vanavanemate juurde, kes on kõige haavatavam ühiskonnagrupp. Lastele aga ei kujuta koroonaviirus teadaolevalt ohtu. Laste puhul on kõige suurem oht, et nad kannavad haigust edasi. Lapsed on enamasti sümptomiteta, mis on väga ohtlik sest pole teada, kas nad on haiged või mitte.

Laste puhul on oluline ka selgitada neile, mis toimub, ja seda tuleb teha ausalt ning läbipaistvalt. Lastele võib selgitada, et vanavanematel võib tekkida probleeme. Näiteks stiilis, et me ei saa minna vanaisale külla, sest ta on vana ja see on parim viis tema eest hoolitsemiseks. Lapsed jäävad rahulikuks, kui vanemate käitumine vastab nende sõnadele. Kui sõnad lähevad tegevusest lahku, tekitab see lastes ärevust. Midagi ei juhtu, kui vanem selgitab lapsele, et on mures.

Laste puhul on hea meelde tuletada, et nad saavad end ise kaitsta ning korrata nõuandeid niipalju kui vaja. Samuti on hea tutvustada lastele hügieenireegleid, mis neil kuluvad ära nende elus. Köhida ja aevastada on hea varrukasse või siis rätikusse, mille saab ära visata. Vältida tuleks silmade, nina ja suu katsumist.

Hispaanias on asi korraldatud nii, et õpetajad lähevad tööle, välja arvatud eelkoolid ning juhendavad sealt õpilaste koduseid tegemisi. Oluline on see, et lapse päevarežiim ei muutuks, et nad ärkavad tavapärasel ajal ja jätkavad tegevustega. Väiksemate laste tegevused on peamiselt sotsiaalsed ning need jäävad ära, aga see ei tähenda, et selle aja peaks asendama teleri või tahvelarvutiga.

¿Qué hago con los niños 15 días en casa? Preguntas y respuestas

¿Llevo al niño al parque o no? ¿A un cumpleaños? ¿Cómo le distraigo? Las vacaciones forzosas de 15 días impuestas a golpe de coronavirus por el Ministerio de Sanidad en los todos los niveles educativos -de la universidad a las guarderías- en Madrid, La Rioja y algunas zonas de Álava para frenar el avance de la enfermedad, ha descolocado a padres y madres que hacen cábalas para compaginar su vida laboral con el cuidado de sus hijos.

Kommentaarid
(Külastatud 833 korda, 1 külastust täna)