Hea teada: Soomes on keelatud üle 10 inimesega kogunemised, võib saada trahvi

Soomes on seoses eriolukorra kehtestamisega alates tänasest kolmapäevast keelatud üle 10 inimesega kogunemised. See tähendab näiteks, et kontserdi korraldaja võib trahvi saada.

Politsei info kohaselt on tavalised sündmused nagu näiteks leeripeod lubatud. Igaüks saab korraldada leeripidusid ja pulmi ning poes käia nii nagu varem, vahendab Iltalehti.

Kogunemiste keelamine tähendab seda, et ei korraldataks üle 10 inimesega avalikke kogunemisi. See tähendab, et politsei ajab laiali kõik kogunemised avalikus kohas, kus on üle 10 osavõtja.

Avalik sündmus on kõigile avatud võistlus või näitus või muu sarnane üritus. Sellised avalikud kogunemised pole näiteks hoovimängud ja muud sarnased asjad, või siis söögikohas või kinos käimine, ühenduste koosolek või omavalitsuse istung.

Politsei hoiab ära ja peatab lubamatud kogunemised. Samas ei saa politsei selliseid kogunemisi eelnevalt keelata. Samas võib politsei anda juhiseid kogunemiste korraldajatele.

Seaduse järgi ei saa politsei teha trahvi kogunemise keelu rikkumise eest. Olukord muutub siis, kui eriolukorraga kehtestatakse muu piirang, näiteks kohustus püsida oma koduvallas. Siis on võimalik rikkumiste eest trahvida.

Kuigi politsei ei saa teha eriolukorra reeglite rikkumise eest trahvi, võib 10 inimese kogunemise piirangu eest trahvi saada. Trahvida võidakse ka üle keelu astunud ürituse korraldajat. Politseile vastuhakkamise eest võib samuti trahvi saada.

Kui keegi korraldab avaliku ürituse, võib sellega kaasneda kokku kolm rikkumist: kogunemise keelu rikkumine, politseiametniku korralduste eiramine ja avaliku korra rikkumine. Üle 10 osavõtjaga ürituse korraldamise eest võidakse trahvi teha. Tavaline trahvi suurus sellistel puhkudel on 10-20 päevamäära. Päevamäär arvutatakse kätte jääva netokuupalga põhjal, millest võetakse maha 225 eurot ja jagatakse summa 60-ga. Ehk kui kätte jääb 2000 eurot, siis on 20 päevamäära 582 eurot.

Politsei info kohaselt pole aga eesmärk kedagi trahvida, vaid hoida ära koroonaviiruse levik. Politsei pole huvitatud kellegi karistamisest, vaid sellest, et üritusi ei korraldataks. Lisaks trahvile või ürituselt saada kaasa ka viiruse ja seda keegi ei taha.

10 hengen julkiset kokoontumiset ovat kiellettyjä – näissä tapauksissa voit saada jopa päiväsakkoa

Käytännössä sakkoa voisi tulla esimerkiksi konsertin tai yli kymmenen hengen kokouksen järjestäjälle. Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus ilmoitti tiistaina valmiuslain käyttöönotosta. Käytännössä hallituksen toimet tietävät sitä, että Suomi menee kiinni. Suomen rajaliikennettä tullaan rajoittamaan torstaista 19. maaliskuuta kello 00 alkaen. Rajanylityspaikkoja suljetaan ja sisärajatarkastukset tulevat voimaan. Lisäksi poliisi tulee valvomaan kokoontumisrajoitusten noudattamista.

Kommentaarid
(Külastatud 860 korda, 1 külastust täna)